Reintegrarea salariatului. Cum facem inregistrarea in ReviSal?

concediereReviSalCodul munciireintegrarea salariatuluitransmitere ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam cazul unui angajat al carui contract de munca a incetat conform art. 61, lit. d). Salariatul in cauza a contestat decizia de incetare in instanta, iar in acest moment societatea doreste reincadrarea pe post. Vom vedea care este procedura obligatorie si care sunt actele necesare pentru indeplinirea reincadrarii.

Raspuns:

Demersurile necesare reintegrarii difera in functie de momentul la care se face reintegrarea.
Astfel, daca reintegrarea se face din initiativa angajatorului inainte de pronuntarea de catre instanta de judecatoreasca a unei hotararii de anulare a deciziei de concediere si in lipsa unor prevederi exprese care sa interzica revocarea deciziei de concediere, actul prin care se revoca concedierea trebuie sa imbrace forma unei decizii.  Asadar, intrucat decizia de concediere nu este un act, prin esenta, irevocabil ea poate fi revocata printr-o decizie de revocare.

In practica se intalnesc situatii in care s-a dispus revocarea de catre angajator a deciziilor. Retractarea deciziei emise poate fi dispusa insa numai pana la momentul la care decizia incepe sa produca efecte juridice.

In situatia in care  reintegrarea se dispune de catre instanta de judecata ca urmare a anularii deciziei de concediere se va inregistra corespunzator in ReviSal si transmite ITM. Astfel, in Anexa nr. 13 – Nomenclator privind temeiurile legale de reactivare din Specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor este prevazut ca temei de reactivare al contractului reintegrarea (pe baza hotararii judecatoresti).

Asadar, pe baza hotararii judecatoresti veti inregistra in ReviSal reactivarea contractului individual de munca al salariatei in cazul careia instanta a anulat masura concedierii, urmand urmatorii pasi:

- in sectiunea Contracte accesati Reactivare din campul Incetare;
- alegeti data reactivarii (data de la care salariatul este reintegrat);
- in campul Explicatie mentionati numarul si data hotararii judecatoresti.

In ceea ce priveste plata catre salariat a despagubirilor, potrivit art. 80 alin. (1) din Codul muncii , republicat, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere. Asadar, din formularea acestor dispozitii legale rezulta ca anularea deciziei de concediere si reintegrarea salariatului a produs efecte asupra tuturor drepturilor de care contestatorul a fost lipsit, fiind prin urmare repus in situatia anterioara concedierii.

Prin anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei, partile fiind puse in situatia anterioara, prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti pe perioada emiterii deciziei si data reintegrarii, angajatorul datorand salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual, precum indemnizatii de concediu de odihna, prime, sporuri cu caracter permanent, drepturi ce urmeaza a fi majorate daca pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului individual de munca si reintegrare s-au acordat astfel de majorari personalului din cadrul angajatorului in baza unor acte normative ori in baza deciziei angajatorului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereReviSalCodul munciireintegrarea salariatuluitransmitere ITM

Data aparitiei: 10 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reintegrarea salariatului. Cum facem inregistrarea in ReviSal? Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]