Procedura de angajare a unei persoane cu studiile in strainatate

angajarestudii in strainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Care este procedura in cazul angajarii unei persoane de cetatenie romana care si-a efectuat studiile in strainatate?

Acesta situatie implica mai intai echivalarea diplomei de studii (indiferent de tara in care s-au facut acestea) si abia dupa aceea angajarea sau exista si alta modalitate?

Conteaza daca tara in care s-au efectuat studiile face parte din UE?

Raspuns:
Formarea profesionala a persoanelor constituie unul din elementele care stau la baza angajarii acestora, deoarece ocuparea functiilor/meseriilor din COR se realizeaza in baza calificarii/specializarii detinute de candidatul la post, cu exceptia acelor ocupatii pentru care nu este necesara calificarea. Asadar, pentru incheierea contractului individual de munca sunt necesare actele (certificate, diplome, atestate) privind existenta studiilor si a calificarii necesare detinute de persoana pentru executarea atributiilor specifice functiei sau meseriei in care se va face angajarea.

Acest lucru este valabil si pentru situatia in care persoana candidata la post si-a efectuat studiile in strainatate, asa incat pentru angajarea in Romania va trebui mai intai sa se adreseze cu o cerere in acest sens organismului ce are competenta in domeniul recunoasterii si echivalarii diplomelor in Romania, deoarece nu exista un sistem de recunoastere automata a diplomelor obtinute de cetatenii diferitelor state sau ai statelor membre ale UE, si ulterior sa incheie contractul individual de munca.

Potrivit art. 1 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 49/1999 Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor are ca obiect principal de activitate vizarea, recunoasterea si echivalarea actelor de studii, precum si schimbul de informatii cu reteaua europeana ENIC/NARIC. Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor functioneaza in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a fost infiintat prin Hotararea Guvernului nr. 49/1999 si isi desfasoara activitatea in baza Ordinului ministrului educatiei, cercetarii si tineretului 4.022/2008*) privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor si a Metodologiei de recunoastere si echivalare a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, cu modificarile ulterioare.

 *) Ordinul ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 4.022/2008 nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 Actul normativ il puteti consulta de pe pagina site-ul oficial al Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, la adresa http://www.cnred.edu.ro/#OM-4022-2008

Mentionam ca tot de pe site-ul oficial al CNRED sunt prevazute in functie de studiile absolvite in strainatate (preuniversitare, universitare) documentele necesare pentru recunostere sau echivalarea studiilor.

Conform art. 1 din anexa la acest ordin, activitatea Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) se bazeaza pe prevederile Hotararea Guvernului nr. 49/29.01.1999, Conventia de la Lisabona privind recunoasterea calificarilor in invatamantul superior in statele regiunii europene, ratificata prin Legea nr. 172 din 2 octombrie 1998 privind ratificarea Conventiei cu privire la recunoasterea atestatelor obtinute in invatamantul superior in statele din regiunea Europei, adoptata la Lisabona la 11 aprilie 1997, Carta comuna ENIC/NARIC de activitati si servicii din 9 iunie 2004, Codul de bune practici revizuit, adoptat la Bucuresti in iunie 2007, Recomandarile privind criteriile si procedurile de evaluare a calificarilor straine din 6 iunie 2001, precum si pe prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, care implementeaza in Romania Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale.

Asadar, persoana care si-a efectuat studiile in strainatate trebuie sa se adreseze Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Pentru recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania este aplicabila Legea nr. 200/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Domeniul de aplicare este prevazut in art. 1, lista profesiilor reglementate in Romania este prevazuta in anexa nr. 2, iar in nr. 3 din Legea 200/2004 sunt prevazute autoritatile competente corespunzatoare fiecarei profesii reglementate.
    
In ceea ce priveste recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional, obtinute la institutii acreditate de invatamant superior sau de cercetare-dezvoltare din strainatate, aceasta se va realiza in conformitate cu Metodologia privind recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional, obtinute la institutii acreditate de invatamant superior sau de cercetare-dezvoltare din strainatate, aprobata prin OMECTS nr. 3894/2012. Asadar, pentru angajarea in Romania a persoanei care a efectuat studiile in strainatate, inclusiv in UE, este necesara recunoasterea sau echivalarea acestora in Romania, urmand ca ulterior si numai in urma recunoasterii/echivalarii sa fie incheiat contractul individual de munca cu respectiva persoana.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajarestudii in strainatate

Data aparitiei: 30 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura de angajare a unei persoane cu studiile in strainatate Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]