Conferinta BNS: Impactul calificarii si recalificarii asupra cererii si ofertei de munca

BNSlocuri de muncaformare profesionalapiata fortei de muncacursuri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Blocul National Sindical organizeaza in data de 30 august 2012 conferinta finala a proiectului "Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca", in cadrul careia va fi lansat si ultimul raport tematic realizat de expertii Biroului - "Impactul calificarii si recalificarii asupra cererii si ofertei de munca". De asemenea, vor fi prezentate principalele rezultate ale activitatii Biroului, concretizate in propuneri de modificare ale politicilor publice sau ale actelor normative in domeniul relatiilor de munca, cu accent pe pachetul de propuneri de modificare a legislatiei muncii realizat de expertii implicati in proiect.

Studiul urmareste dinamica pietei muncii in ultimii 3 ani, face o analiza detaliata asupra situatiei somerilor, asupra factorilor care afecteaza nivelul salarial (prin urmare, indiciile care stau la baza unei strategii coerente de formare si educare profesionala) si asupra impactului calificarii si recalificarii prin cea mai ampla cercetare din ultimii ani, bazata pe interviuri cu peste 11.000 de persoane.

Tema ultimului raport a fost aleasa intrucat educatia, cunostintele, aptitudinile si competentele resurselor umane influenteaza direct performantele de pe piata fortei de munca si constituie cauze majore ale  saraciei, inegalitatii si excluziunii sociale atunci cand sunt insuficiente sau cand nu concorda cu cerintele reale din piata.

Potrivit studiului, in perioada de criza Romania a pierdut peste 400.000 de salariati din randul companiilor care au minimum 10 angajati si a inregistrat maximul ultimilor 8 ani in ceea ce priveste rata somajului (7,4%), cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7%).

Datele analizate de experti arata ca in ultimii 3 ani circa 914.000 persoane au participat la programe de formare si educare profesionala, 46,3% participand la programele de calificare/recalificare si restul de 53,7% la programe de perfectionare/specializare.

Cursurile de calificare si recalificare sunt accesate in proportie covarsitoare de persoane care sunt deja ocupate (74%) si care au declarat ca sunt angajate cu contract de munca permanent (95%). somerii si persoanele care nu sunt active in campul muncii acceseaza doar intr-o foarte mica masura acest tip de cursuri (11% si respectiv 16%), ceea ce inseamna ca programele sunt slab calibrate in raport cu nevoile acestora.

Cea mai mare frecventa a cursurilor de acest tip a fost pentru meseriile de ospatar/bucatar (16.6%), operator si procesare date (11.7%), agent paza si ordine publica (9,1%), adica unele dintre cele mai instabile ocupatii din punct de vedere al vechimii in munca.

Cursurile de perfectionare/specializare, datele arata faptul ca statul/institutiile de stat reprezinta cel mai mare furnizor de participanti, peste 50% din totalul participantilor la acest tip de cursuri activand in invatamant (24%), administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public (17%) si sanatate si asistenta sociala (13%). Cea mai mare pondere a participantilor la aceste tipuri de cursuri este reprezentata de persoane ocupate (95%), numai 1% dintre participanti fiind someri si circa 4 procente fiind persoane inactive.

Cele mai multe cursuri de acest tip au fost urmate in domeniul IT (12,2% din total),  in programe de imbunatatire a mangamentului (11,1%) si in domeniul sanatatii (10,8%).


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNSlocuri de muncaformare profesionalapiata fortei de muncacursuri

Data aparitiei: 30 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conferinta BNS: Impactul calificarii si recalificarii asupra cererii si ofertei de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]