In atentia societatilor: Prelucrarea datelor cu caracter personal apartinand salariatilor

Legea nr. 677/2001prelucrarea datelorangajatidate confidentialedate personale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Din ce in ce mai des, companiile, in dorinta de optimizare, investesc costuri importante pentru o mai buna utilizare a resurselor umane aflate la dispozitie in cadrul grupurilor sau companiilor afiliate. Prelucrarea informatiilor referitoare la proprii salariati, dar si la alte persoane fizice este riguros reglementata, inclusiv pentru situatiile ce impun transferarea acestora in strainatate.

Atat Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cat si art. 6 din Codul muncii asigura protectia datelor cu caracter personal.

Astfel, sunt aplicabile drepturile prevazute de Legea nr. 677/2001 cu privire la conditiile de prelucrare a datelor, necesitatea informarii persoanei vizate pentru anumite tipuri de informatii, dreptul de acces la baze, posibilitatea modificarii acestora, obligatia operatorului de a asigura securitatea datelor si de a notifica Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal o serie de operatiuni.

Mai mult, legea impune conditii suplimentare de conformare in cazul transferului in strainatate al datelor cu caracter personal. Cu toate acestea, pot fi identificate circumstante care sa permita transferul informatiei si fara acordul expres al persoanei vizate. Astfel, potrivit art. 30 din lege transferul de date este intotdeauna permis:
    cand persoana vizata si-a dat in mod explicit consimtamantul pentru efectuarea transferului;
    cand este necesar pentru executarea unui contract incheiat intre persoana vizata si operator sau pentru executarea unor masuri precontractuale dispuse la cererea persoanei vizate;
    cand este necesar pentru incheierea sau pentru executarea unui contract incheiat ori care se va incheia, in interesul persoanei vizate, intre operator si un tert.
 
Prin Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 100 din 23 noiembrie 2007 privind stabilirea cazurilor in care nu este necesara notificarea prelucrarii unor date cu caracter personal, s-a stabilit faptul ca notificarea prelucrarii datelor cu caracter personal nu este necesara in cazul in care prelucrarea datelor cu caracter personal este efectuata de compartimentele/persoanele competente ale entitatilor de drept public si privat, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege, pentru organizarea si desfasurarea activitatii proprii curente de gestiune economico-financiara si administrativa.

Cu toate acestea, in situatiile in care prelucrarile de date cu caracter personal implica transmiterea datelor catre alte state, este necesara completarea sectiunilor corespunzatoare din Formularul de notificare F1. Modelul formularului disponibil pe siteul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (www.dataprotection.ro) ofera si posibilitatea intocmirii on-line a acesteia, alaturi de un ghid de completare.

De multe ori in cadrul informatiilor centralizate se afla si cele de identificare nationala, cum este codul numeric personal sau informatiile privind seria si numarul actului de identitate. Dispozitiile legale au introdus restrictii suplimentare in acest caz.

Astfel, potrivit art. 8 din Legea nr. 677/2001, prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul.

In cazul altor informatii care sunt obtinute in legatura cu salariatii, cum sunt cele privind nivelul de educatie, pregatirea profesionala, vechimea in munca etc., vor fi aplicabile prevederile de excludere a necesitatii consimtamantului persoanei vizate datorita circumstantelor prevazute la art. 5 alin. (2) lit. a) din lege, cand prelucrarea este necesara in vederea executarii unui contract sau antecontract la care persoana vizata este parte ori in vederea luarii unor masuri, la cererea acesteia, inaintea incheierii unui contract sau antecontract. in acelasi sens, sunt efectuate si precizarile cuprinse la art. 1 din Decizia  nr. 100/2007 mentionata mai sus.

Din punct de vedere al sanctiunilor prevazute de lege, prelucrarea datelor cu caracter personal de catre un operator sau de o persoana imputernicita de acesta, cu incalcarea prevederilor constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 25.000 lei.

Totodata, neindeplinirea masurilor de securitate a datelor prevazute de Ordinul Avocatului Poporului nr. 52 din 18 aprilie 2002 privind aprobarea Cerintelor minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal, publicat in M.Of. nr. 383 din 5 iunie 2002 constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 25.000 lei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr. 677/2001prelucrarea datelorangajatidate confidentialedate personale

Data aparitiei: 28 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia societatilor: Prelucrarea datelor cu caracter personal apartinand salariatilor Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]