Ce masuri trebuie luate pentru taierea lemnelor de foc in conditii de siguranta

masurilemnesiguranta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice activitate referitoare la un echipament de munca - de tipul pornirii, opririi, folosirii, transportului, repararii, modificarii, intretinerii sau curatirii acestuia - trebuie realizata in conditii de siguranta deplina! Altfel, riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, conform art. 39 alin. (9) lit. c), f) si m) din Legea nr. 319/2006!

Deservirea circularelor de taiat lemne de foc se va face de catre doi salariati pregatiti si instruiti in acest scop.

Se interzice stationarea persoanelor straine sau fara atributii de serviciu in raza de actiune a circularelor.

Inainte de inceperea operatiunii de taiere, pe directia de acces a mijloacelor de transport se va ridica un parapet format din doua randuri de lemne, inalt de cel putin 0,80 m.

Mijloacele de transport (carute cu cai, autocamioane etc.) nu se vor apropia de circularul de taiat lemne la o distanta mai mica de 5 m.

In apropierea circularelor de taiat, pe o raza de cel putin 3 m, se va amenaja un spatiu liber, in asa fel incat salariatii sa nu se incomodeze reciproc in timpul lucrului.

Utilajele vor fi asezate pe un teren neted, in pozitie orizontala si asigurate impotriva trepidatiilor. Se interzice lucrul la circulare, daca lipsesc aparatorile si dispozitivele de protectie ale rotilor de transmisie sau ale discurilor de taiere.

Se interzice scoaterea aparatorilor si dispozitivelor de protectie in timpul functionarii utilajelor.

Discul de taiere va fi centrat si fixat pe ax. Se interzice utilizarea discurilor care prezinta fisuri sau crapaturi, au dinti strambi sau care au lipsa cinci dinti din totalul acestora sau doi dinti consecutivi.

Dupa ascutire, discul va fi verificat pentru a corespunde cerintelor de securitate.

Orice verificari sau interventii asupra discului de taiere, axului de antrenare, precum si asupra mesei mobile a utilajului se vor efectua numai cu utilajul oprit si numai de catre personal autorizat in acest scop. Verificarile vor fi efectuate atat inaintea inceperii lucrului, cat si in timpul programului, dupa caz.

Portiunea de disc situata sub masa mobila a utilajului va fi protejata de o aparatoare deschisa la extremitatea cea mai de jos a utilajului, montata in asa fel incat sa nu incomodeze lucratorii in timpul lucrului.

Se interzice lucrul la utilaj, daca masa mobila a acestuia nu are limitator de cursa, care sa permita reglarea mesei in functie de diametrul materialului lemnos. De asemenea, in spatele mesei mobile se va monta o aparatoare, in asa fel incat, atunci cand aceasta nu este deplasata in cursa activa, discul de taiere sa fie complet protejat.

Atentie! Circularul trebuie oprit din functionare sau, in cazul celui actionat electric, deconectat de la retea in urmatoarele situatii:
- cand se aud zgomote suspecte;
- cand utilajul este deplasat dintr-un loc in altul;
- cand se efectueaza curatarea, gresarea sau alimentarea cu apa, ulei si combustibil a utilajului;
- la indepartarea rumegusului de sub utilaj.

Se interzice taierea continua a lemenelor de diametre mari, in scopul prevenirii opririi bruste a utilajului sau a ruperii curelelor de transmisie.

In cazul blocarii electromotorului, nu se va relua lucrul decat dupa retragerea mesei mobile si a lem-nului taiat, pentru a degaja discul de taiere si numai dupa ce se constata ca discul functioneaza la turatia normala.

Curelele de transmisie se vor monta sau scoate pe si de pe rotile de antrenare numai cu motorul oprit si cablul scos din priza.

Operatiile de montare sau scoatere se vor efectua numai cu ajutorul intinzatorului.

Se interzice functionarea in gol a circularelor de taiat lemne.

Cablurile de alimentare cu energie electrica ale electromotoarelor vor fi suspendate deasupra solului cu ajutorul suportilor din lemn, iar traseul acestora va fi ales pe culoare libere, pentru a se evita pericolul de electrocutare.

Electromotoarele si celelalte echipamente electrice vor fi protejate cu carcase de protectie si prin legaturi la prizele de pamant si la conductorul de nul.

La fiecare utilaj, precum si la locurile de conectare la reteaua electrica vor fi montate intrerupatoarele de la distanta si automatele de protectie, astfel incat sa poata fi deconectat atunci cand, accidental, creste intensitatea curentului peste valoarea normala.

Se interzice personalului de deservire a circularelor sa introduca mainile in raza de actiune a discului de taiere al circularului.

Scoaterea lemnelor de taiat din stiva se va face cu ajutorul carligelor, iar lemnele vor fi luate de pe sol numai dupa caderea acestora.

Se interzice urcarea pe stiva in vederea tragerii lemnelor sau scoaterea acestora din mijlocul stivei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masurilemnesiguranta

Data aparitiei: 23 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce masuri trebuie luate pentru taierea lemnelor de foc in conditii de siguranta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]