Decizie de incetare a CIM. Competenta

Codul munciiLegea 31/1990director generalincetare CIMcontract munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Urmeaza sa stabilim in ce masura, in situatia in care Directorul General al companiei doreste sa isi inceteze activitatea, aceasta poate inceta si prin acordul partilor sau este obligatoriu ca acesta sa isi depuna demisia, cu termen de preaviz de 45 de zile lucratoare. Astfel, vom vedea cine va semna documentul prin care instiinteaza asupra incetarii CIM, avand in vedere ca nu exista o alta functie ierarhica superioara, ci doar AGA.

Raspuns:

Incetarea contractului individual de munca poate interveni intr-unul din cazurile prevazute de Codul muncii . Potrivit art. 55 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

In speta, contractul individual de munca incheiat cu Directorul General poate inceta atat prin acordul partilor la data convenita de acestea, cat si prin demisie. In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul demisiei, acesta este stabilit in art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, potrivit caruia termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

O societate comerciala dispune de organe de deliberare si decizie (adunarea asociatilor), organe de administrare (consiliul de administrare, directoratul, consiliul de supraveghere) si organe de control a gestiunii societatii (cenzorii sau auditorii financiari).

Functia de director general se exercita in baza unui contract individual de munca la acele forme de societate unde legea nu interzice incheierea unui contract individual de munca cu societatea pentru exercitarea functiei de director general, asa cum este cazul societatii cu raspundere limitata.
Daca in speta directorul general este angajat intr-o societate comerciala cu raspundere limitata (SRL), atunci, potrivit art. 197 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.

Administratorul societatii este organul statutar care exprima si duce la indeplinire vointa juridica a societatii, astfel incat in speta apreciem ca acesta are competenta de a emite decizia de incetare a CIM.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 31/1990director generalincetare CIMcontract munca

Data aparitiei: 21 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizie de incetare a CIM. Competenta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]