Important! Intreprinderile care creeaza cel putin 200 de locuri primesc ajutor de stat

Finantareajutor de statsocietatiintreprinderilocuri de muncacheltuieli salariireducere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit prevederilor Hotararii  nr. 797 din 31 iulie 2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 563 din data de 9 august 2012, este instituita  o schema de ajutor  de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala. Dezvoltarea regionala se realizeaza prin investitii care utilizeaza tehnologii noi si creeaza locuri de munca in urmatoarele sectoare, eligibile pentru acordarea ajutorului de stat:

- C  Industria prelucratoare, cu exceptia:
C11 Fabricarea bauturilor
C12 Fabricarea produselor din tutun
- D Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda  si aer conditionat;
- J 582 Activitati de editare produse software;
- J 61 Telecomunicatii;
- J 62 Activitati de servicii in tehnologia informatiei;
- J 63 Activitati de servicii informatice;
- M 72 Cercetare- dezvoltare.

Schema de ajutor are o valabilitate de 2 ani (2012-2013), perioada in care se pot emite acorduri de finantare.

Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor in  limita intensitati maxim admisibile si consta in acordarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale, a unor sume nerambursabile. Ministerul Finantelor Publice are obligatia de a face publice pe site-ul sau data de la care se pot inregistra cereri de acord pentru finantare si bugetul anual alocat schemei, data suspendarii inregistrarii cererilor de acord pentru finantare, precum si data epuizarii bugetului anual, respectiv bugetului total alocat acestei schemei. Numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 10, numarul mediu anual de intreprinderi beneficiare fiind de 5.


Ajutorul de stat este calculat pe baza costurilor salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi ca urmare a crearii de locuri de munca si se acorda cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) locurile de munca sunt create ca urmare a realizarii investitiei;
b) locurile de munca trebuie sa fie create in cel mult 3 ani de la data finalizarii investitiei.
 
Prin crearea de locuri de munca se intelege cresterea neta a numarului de salariati angajati direct de intreprinderea beneficiara de ajutor de stat, in raport cu media celor 12 luni precedente. Locurile de munca pierdute in  cursul acestei perioade de 12 luni trebuie deduse din numarul aparent al locurilor de munca create in cursul aceleiasi perioade.
 
Intreprinderea are obligatia de a mentine locurile de munca create pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data efectuarii primei plati a ajutorului de stat aferent fiecarui loc de munca creat.
 
In cazul in care intreprinderea solicitanta a demarat investitia anterior primirii acordului pentru finantare, intreaga investitie nu este eligibila. In cazul in care intreprinderea solicitanta angajeaza salariati disponibilizati de o intreprindere asociata, costul salarial aferent acestor salariati nu este considerat cheltuiala eligibila.

Nivelul maxim al ajutorului de stat
 
Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere in cadrul schemei este echivalentul in  lei a 28,125 milioane euro, daca creeaza locuri de munca ca urmare a realizarii unei investitii initiale in orice regiune, mai putin regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov. Pentru investitiile si locurile de munca create in regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov, nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este echivalentul in lei a 22,500 milioane euro.
 
Intensitatea bruta a ajutorului de stat regional nu poate depasi 50% din costurile salariale pe o perioada de 2 ani cu personalul nou-angajat. Pentru locurile de munca realizate in regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov, intensitatea maxima a ajutorului de stat este de 40%. Intensitatea ajutorului de stat este definita conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 800/2008.

Plata ajutorului de stat

Ajutorul de stat se plateste intreprinderilor care au primit acord pentru finantare, dupa efectuarea partiala, respectiv totala a cheltuielilor eligibile pentru care a fost emis acordul pentru finantare.
 
Plata ajutorului de stat se face pe baza unei cereri de plata a ajutorului de stat, depusa de catre intreprindere la registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, prin reprezentant sau prin posta cu confirmare de primire. Intr-un an calendaristic, intreprinderea poate depune o singura cerere de plata a ajutorului de stat.
 
Prezenta hotarare stabileste documentele care trebuie sa  insoteasca cererea de plata a ajutorului de stat. Cererea trebuie sa fie insottita si de o scrisoarea de prin care se prevede ca in cazul in care intreprinderea beneficiara de ajutor de stat nu isi  va respecta obligatiile, conform prevederilor prezentei scheme si ale acordului de finantare emis, sa plateasca ea insasi suma corespunzatoare ajutorului de stat de recuperat conform prevederilor legale in vigoare. Scrisoarea de garantie se prezinta la fiecare cerere de plata si are cel putin valoarea ajutorului de stat platit si solicitat in vederea platii.

Criteriile de acordare a ajutorului de stat
 
Pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei, intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele criterii de eligibilitate:
- sunt inregistrate potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- intentioneaza sa realizeze o investitie initiala in Romania, in unul dintre domeniile de activitate mentionate mai sus;
- nu inregistreaza debite restante la bugetul general consolidat si la bugetul local;
- nu intra  in  categoria "intreprinderilor in dificultate", potrivit prevederilor cap. 2 sectiunea 2.1 din Comunicarea Comisiei Europene - Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004;
- nu se afla  in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare;
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale in vigoare;
- nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile.
 
De asemenea,  sunt stabilite criteriile de eligibilitate in cazul investitiilor  pentru care se solicita finantare in cadrul schemei:
-  sa fie considerate investitii initiale;
- sa fie investitii inovative sau investitii care a includa o componenta ITC de minimum 20% din valoarea planului de investitii;
- sa conduca la crearea a cel putin 200 de locuri de munca;
- sa faca dovada viabilitatii proiectului de investitii si a eficientei economice a intreprinderii pe baza planului de afaceri;
-  sa faca dovada contributiei la dezvoltarea regionala;
Intreprinderea are obligatia de a face dovada existentei surselor de finantare necesare realizarii investitiei, excluzand sursele de finantare de natura ajutorului de stat.
Investitia trebuie demarata in termen de 3 luni  de la data comunicarii acordului pentru finantare.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Finantareajutor de statsocietatiintreprinderilocuri de muncacheltuieli salariireducere

Data aparitiei: 20 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Important! Intreprinderile care creeaza cel putin 200 de locuri primesc ajutor de stat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]