Noi Documente model pentru Dosarul de pensionare

Legea 263/2010Codul munciivechimea in muncadocumentemodel
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Potrivit art. 103 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
 
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
 
Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.
 
In baza art. 56 alin. (2) din Codul muncii , constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
 
Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveti obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.
 
Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.
 
INREGISTRAREA IN REVISAL SE FACE IN ZIUA INDEPLINIRII CONDITIILOR DE PENSIONARE, RESPECTIV IN ZIUA INCETARII CIM.
Prin urmare, conform art. 103 alin. (2) din Legea 263/2010 , cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, LA CASA TERITORIALA DE PENSII COMPETENTA, IN A CAREI RAZA DOMICILIAZA PERSOANA.
 
In acelasi sens sunt si prevederile art. 74 alin. (1) din norma de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , potrivit carora, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.
 
In consecinta, cererea pentru acordarea pensiei se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare de catre persoana beneficiara a pensiei, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana impreuna cu urmatoarele documente:
- carnetul de munca si alte documente care dovedesc vechimea in munca;
- livretul militar;
- adeverinta de certificare a perioadei de studii invatamant superior;
- adeverinta privind sporurile la salariu;
- adeverinta privind conditiile de munca;
- acte privind dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990.
 

Model adeverinta privin sporul pentru munca prestata in timpul noptii:
 
 
 
Antet,
 
ADEVERINTA nr. ......./ .......
privind sporul pentru munca prestata in timpul noptii
 
Adeverim ca domnul/doamna ........, avand codul numeric personal ......, nascut /nascuta la data de ..... in localitatea ......, judetul ..., fiul/fiica lui ..... si al/a  ...., a fost angajatul/angajata unitatii ..... in perioada .... si a desfasurat activitate organizata pe schimburi, beneficiind de spor pentru munca prestata in timpul noptii, dupa cum urmeaza:
Nr. Crt. pozitia (0)
Perioada in care a desfasurat activitatea organizata pe schimburi
De la data  pozitia (1)
... pana la data ... pozitia (2)
Sporul acrodat pentru munca prestata in timpul noptii, conform legii (%)pozitia (3)
Procentul mediu al sporului pentru munca prestata in timpul noptii (col. 3 x %) pozitia 4
Temeiul legal in baza caruia a fost acordat acest spor este ....
Prezenta adeverinta a fost eliberata la cererea sus-numitului/sus-numitei, pe baza datelor cuprinse in arhiva aflata in pastrarea noastra, spre a-i servi la stabilirea/recalcularea pensiei.
 
Reprezentant legal,                Intocmit,
Numele si prenumele
Functia
Semnatura
Stampila
 
In situatia in care munca a fost prestata ocazional pe timp de noapte, in cadrul unor activitati care erau organizate pe schimburi, adeverintele vor cuprinde sumele acordate, luna de luna, cu titlu de spor de noapte.
In situatia persoanelor care, prin natura sarcinilor de serviciu, au desfasurat activitate numai in timpul noptii, adeverintele vor cuprinde procentul in care, potrivit legii, sporul de noapte a fost acordat.
 
 
 
Antet,
 
Nr. .../ ....
ADEVERINTA
 
Se adevereste prin prezenta ca domnul/doamna .., nascut/nascuta la data de .... in localitatea ... judetul ..., avand codul numeric personal ...., a fost angajat/angajata cu contract individual de munca la societatea ..., in meseria /functia .., in perioada .. .
Pe perioada .. se incadreaza in grupa i de munca, in procent de .., pe baza prevederilor .., activitate care se regaseste la pozitia .. din anexa nr. 2 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Societatea se regaseste la pozitia ... din anexa nr. 3 la Legea nr. 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile Codului penal referitoare la falsuri in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.
 
Conducatorul unitatii,                Intocmit,
Numele si prenumele
Functia
Semnatura
Stampila
 

Pensia se acorda de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 263/2010Codul munciivechimea in muncadocumentemodel

Data aparitiei: 17 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi Documente model pentru Dosarul de pensionare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]