Prevenirea accidentelor in sectorul HORECA: zgomotul, substante periculoase

horecaalimentatie publicaprotectieprevenirea accidentelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Zgomotul

Procesele zgomotoase de gatit, semnalele de avertizare, masinile de spalat vase, utilajele, ventilatoarele, masinile de macinat cafea, activitatile de menaj, spalatul, muzica din baruri si, bineinteles, conversatiile colegilor sau ale clientilor, toate acestea fac parte din locul de munca din sectorul HORECA.

Puteti avea o problema de zgomot la locul dumneavoastra de munca, daca trebuie sa ridicati vocea pentru a vorbi cu cineva care sta langa dumneavoastra. Expunerea repetata si pe perioade prelungite poate sa va afecteze auzul.

Ce putem face in aceasta privinta?

- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Sa inlaturam zgomotele periculoase de la locul de munca.
- Sa purtam dispozitive de protectie pentru urechi corespunzatoare.

Substante periculoase

Substantele periculoase pot cauza vatamari sau imbolnavirea, daca oamenii vin in contact cu acestea sau nu le utilizeaza in mod corespunzator. In sectorul HORECA, numeroase substante implica un risc sever pentru angajati, inclusiv lichidele pentru spalat, detergentii de spalat vase si solutiile de clatit, produsele de curatare a canalelor de scurgere, solutiile de curatat cuptoarele, dezinfectantii, solutiile pentru curatat toaletele, inalbitorii, solutiile dezinfectante si de curatat depunerile de calcar. Cele mai frecvente riscuri le reprezinta contactul cu ochii sau pielea, si aspirarea sau inghitirea acestora.

Numeroase produse chimice de curatat sunt periculoase deoarece sunt corozive si pot provoca arsuri la nivelul pielii si al ochilor daca ajung stropi pe corp. Fara controale corespunzatoare, unele pot produce dermatite (piele uscata, dureroasa, solzoasa) sau alte iritatii ale pielii, astma si afectiuni respiratorii. Printre cauzele dermatitelor se numara si contactul cu alimentele: sucul de la fructe si legume; proteinele din peste, crustacee, carne si faina. O alta sursa de substante iritante sau novice o reprezinta emisia gazelor rezultate in urma gatitului si fumatul pasiv.

Ce putem face in aceasta privinta?

- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Agentii de curatare trebuie pastrati doar in recipientele a caror forma sau model indica in mod clar faptul ca respectivul continut nu poate fi confundat cu alimentele. Recipientele in care sunt pastrati agentii de curatare trebuie sa fie marcate astfel incat riscul sa poata fi recunoscut de catre toti utilizatorii.
- In timpul utilizarii agentilor de curatare periculosi trebuie sa se poarte echipament de protectie. Echipamentul individual de protectie trebuie sa includa masti si ochelari de protectie, eventual masti de protectie impotriva inhalarii, manusi de protectie, sort de cauciuc si cizme de protectie.
- Trebuie sa se prevada instructiuni de folosire care sa defineasca pericolele pe care le prezinta acesti agenti de curatare periculosi pentru oameni si mediu, precum si masuri de protectie si reguli de conduita necesare.
- Cea mai eficienta cale de a proteja lucratorii de fumatul pasiv este de a asigura spatii in care nu se fumeaza. Daca acest lucru nu este posibil, sistemele de ventilatie performante pot fi de folos.

Gazul sub presiune necesar dozarii bauturilor

In sectorul HORECA, pentru dozarea bauturilor se foloseste frecvent gazul sub presiune. Aceste instalatii cuprind buteliile cu gaz sub presiune cu teava de lucru, precum si echipamentul de control si amestec. In multe restaurante si baruri, instalatia de gaz si buteliile cu gaz sub presiune sunt instalate in pivnite slab ventilate.

Azotul, dioxidul de carbon si, in anumite imprejurari, aerul comprimat sunt utilizate ca gaze necesare dozarii bauturilor. Dioxidul de carbon, care este un gaz inodor, incolor, ce elimina oxigenul, este cel mai frecvent utilizat.

In functie de concentratia de gaz si durata expunerii, lucratorii pot suferi de dureri de cap, transpiratie, respiratie precipitata, cresterea batailor inimii, taierea respiratiei, ameteala, depresie, tulburari de vedere si frisoane. In concentratii mai mari, oxigenul este inlocuit, astfel determinand deficienta de oxigen. Aceasta poate afecta gandirea, poate duce la pierderea cunostintei si chiar la moarte.

Manipularea dioxidului de carbon — consecinte tragice

S-a sarbatorit o nunta intr-un pavilion al unui club sportiv local. Deoarece angajatorul nu s-a intors dupa schimbarea unei butelii de dioxid de carbon, chelnerita l-a gasit pe acesta fara cunostinta in pivnita. Doi clienti, care au fost rugati sa ajute, au coborat in pivnita si si-au pierdut de asemenea cunostinta. Alti doi clienti, care au incercat sa intre in pivnita pe o a doua usa, au iesit afara la timp. Rezultatul tragic: trei persoane au decedat iar doua au fost vatamate grav.

Ce putem face in aceasta privinta?

- Sa cunoastem pericolele si sa realizam o analiza a riscurilor pentru toate persoanele care intra sau care lucreaza in pivnita. Angajatorul trebuie sa aduca la cunostinta personalului riscurile specifice asociate cu gazul necesar dozarii bauturilor.
- Sa instalam recipienti noi pentru dioxidul de carbon la nivelul solului intr-o zona deschisa. Acolo unde este posibil, mutati statiile de incarcare existente deasupra nivelului solului.
- Ori de cate ori se produce o scurgere semnificativa de gaz necesar dozarii bauturilor, asigurati o ventilare corespunzatoare pentru a pastra atmosfera sigura si montati un sistem de monitorizare a gazului cu alarma de avertizare. Acest sistem trebuie sa functioneze permanent si sa fie proiectat astfel incat sa avertizeze o persoana cu o alarma sonora sau vizibila inainte de a intra in zona periculoasa.
- Pozitionati semne de avertizare corespunzatoare in afara zonelor in care se pot acumula concentratii mari de gaz.
- Asigurati o iluminare corespunzatoare.
- Accesul in spatiile inchise trebuie restrictionat doar la personalul desemnat. Angajatii care lucreaza cu instalatia de gaz necesar dozarii bauturilor trebuie sa fie instruiti sa urmeze instructiunile furnizorilor.
- Asigurati masuri in caz de urgenta si instruiti lucratorii in aceste proceduri.
- Livrarile trebuie planificate astfel incat sa se pastreze la minim numarul si marimea buteliilor de gaz sub presiune.
- Verificati si intretineti periodic toate tevile si conductele, furtunurile si garniturile la intervale regulate si asigurati mentenanta sistemului conform instructiunilor producatorilor. Trebuie realizata o inspectie anuala de catre un contractant expert.

OSHA

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
horecaalimentatie publicaprotectieprevenirea accidentelor

Data aparitiei: 07 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prevenirea accidentelor in sectorul HORECA: zgomotul, substante periculoase Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]