Cum se face dovada initierii negocierii?

Codul munciinegociere colectivareprezentantii salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Care sunt pasii care trebuie urmati atunci cand firma doreste sa initieze negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. In cazul in care nu exista reprezentanti ai salariatilor deja alesi, cum sunt alesi ei? Compania nu doreste semnarea contractului ci vrea doar sa faca dovada initierii negocierii. Cum se face aceasta dovada?

Raspuns: Art. 221 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

Potrivit art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
- daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
- daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

Totodata, Art. 221 alin. (2) din Codul muncii prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Legea nu stabileste o procedura de urmat pentru alegerea reprezentantilor salariatilor. Asadar, legiuitorul a lasat la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura pentru alegerea reprezentantilor sai. Indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de lege in privinta reprezentantilor salariatilor trebuie insa sa reiasa din documentele incheiate cu ocazia alegerii reprezentantilor salariatilor.

Astfel, procesul-verbal al adunarii generale a salariatilor poate fi intocmit de persoane desemnate in acest sens dintre salariatii societatii si poate fi semnat de catre salariatii prezenti la adunare. In procesul-verbal se vor consemna pentru dovada indeplinirii conditiilor de cvorum prevazute de lege, numarul total al salariatilor unitatii, salariatii participanti la sedinta, precum si rezultatul alegerilor, respectiv numarul voturilor obtinute de fiecare reprezentant in situatia intrunirii cvorumului necesar.

Totodata, art. 224 din Codul muncii , republicat, prevede ca atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii. De aceea, hotararea adunarii generale a salariatilor pe aceste aspecte va fi si ea consemnata in procesul-verbal.

Asadar, alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul adunarii generale a salariatilor potrivit art. 221 alin. (2) din Codul muncii , republicat, care stabileste cu titlu imperativ ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor atat in situatia in care nu exista niciun sindicat nereprezentativ la nivelul angajatorului respectiv, cat si in situatia in care exista un astfel de sindicat la nivelul angajatorului respectiv.

Numai dupa desemnarea salariatilor cu indeplinirea conditiilor prevazute in art. 221 alin. (2) din Codul muncii , republicat, respectiv salariati alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, se convoaca reprezentantii salariatilor in vederea negocierii colective.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciinegociere colectivareprezentantii salariatilor

Data aparitiei: 06 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se face dovada initierii negocierii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]