Ce document e necesar pentru incasarea diferentelor la deplasare

documentdiferente deplasaredecontaretitular avansoptimizare fiscala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In contextul actual in care se impune tot mai mult utilizarea oricaror metode de optimizare fiscala pentru a diminua, in mod legal, sarcina fiscala majorata stabilita in sarcina contribuabililor este necesara evitarea oricaror operatiuni care sa expuna societatea la sanctiuni contraventionale.

Este cunoscut faptul ca pentru cheltuielile de delegare-detasare nu sunt datorate impozit pe venit si contributiile sociale. O zi sau mai multe de deplasare in cursul unei luni platite la un nivel mai important va asigura plata colaterala a salariului intr-o maniera optimizata.

Pentru aceasta va fi nevoie de o clauza corespunzatoare in cuprinsul contractului individual de munca care sa stabileasca un nivel important al indemnizatiei. Desigur ca, in cazul acestor sume platite salariatilor, exista un tratament diferit in functie de tipul de impozit platit de angajator.

Astfel, potrivit art. 55 lit. g) din Codul fiscal, in cazul in care nivelul indemnizatiei acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit depaseste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, sumele
astfel determinate vor fi impozabile la nivelul salariatului.

Desigur ca, in mod corespunzator, la nivelul angajatorului care le plateste nivelul care depaseste aceasta limita nu vor mai deductibile la calcului impozitului pe profit. Cu toate acestea, faptul ca nu vor fi calculate contributii sociale fac acest element mai putin important la simpla comparare a nivelului acestora in raport cu cota de 16% a impozitului pe profit.

Din practica, acordarea acestor sume si regularizarea lor pe baza indemnizatiei cuvenite si a documentelor justificative obtinute ridica probleme de ordin procedural. Dorinta fireasca de a evita orice brese care sa determine sanctiuni contraventionale este absolut justificata. Se naste intrebarea daca diferentele necheltuite ce se restituie de catre salariat vor trebui incasate pe baza unei chitante sau a dispozitiei de incasare.

Cu privire la procedura de incasare a sumelor ramase necheltuite din avansul acordat in cazul deplasarilor efectuate de catre salariati sunt incidente prevederile Ordinului Ministrului finantelor nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile. In cuprinsul dispozitiilor cuprinse la pct. 3, lin. 4 referitoare la utilizarea Ordinului de deplasare sunt precizate documentele ce se intocmesc in functie de existenta, in urma deplasarii, a unor sume de platit salariatului sau de restituit de catre acesta, astfel:

- in cazul in care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decat avansul primit, pentru diferenta de primit de titularul de avans se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie (cod 14-4-4 sau cod 14-4-4/a, dupa caz);

- in cazul in care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de dispozitie de incasare (cod 14-4-4 sau cod 14-4-4/a, dupa caz).

In mod corespunzator, in cuprinsul Decontului de cheltuieli pentru deplasari externe - Cod 14-5-5 este prevazut faptul ca, in cazul in care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de Chitanta pentru operatiuni in valuta (cod 14-4-1/a), Dispozitie de incasare catre casierie (cod 14-4-4/a), in functie de moneda in care s-a acordat avansul.

Asadar, mecanismul de optimizare fiscala poate fi utilizat, iar eventualele diferente se vor incasa nu intocmindu-se chitanta, ci doar dispozitia de incasare. in acest fel, existand si regularizari cu salariatul trimis in delegatie operatiunea va fi mai justificata, avand in acelasi timp asigurat si temeiul legal pentru emiterea documentelor adecvate.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
documentdiferente deplasaredecontaretitular avansoptimizare fiscala

Data aparitiei: 02 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce document e necesar pentru incasarea diferentelor la deplasare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]