Securitatea in munca. Ce propuneri noi are Comisia Europeana

securitatea in muncassmcomisia europeanaforta de muncacontrolprotectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Asigurarea securitatii constituie una dintre preocuparile centrale ale oricarei societati. Dezastrele naturale recente si atacurile teroriste au evidentiat necesitatea de a fi mai bine pregatiti pentru situatii de criza. Prin urmare, Comisia Europeana a propus un program de actiune pentru a stimula industria europeana a securitatii. Programul ar trebui sa permita ca unul dintre sectoarele cu cel mai mare potential de crestere si de ocupare a fortei de munca din UE sa ramana in Europa si sa continue sa realizeze produse de securitate de inalta calitate.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru intreprinderi si antreprenoriat, a declarat: "Actuala fragmentare a pietei slabeste competitivitatea industriei europene a securitatii. Lipsa unei "marci UE" este o problema deosebit de importanta intrucat in viitor pietele‑cheie pentru tehnologiile securitatii nu se vor afla in Europa, ci in tarile emergente. Am cazut de acord asupra unui proiect privind crearea unei adevarate piete interne a tehnologiilor din domeniul securitatii. Acest lucru este esential pentru consolidarea pozitiei industriei europene a securitatii, astfel incat ea sa poata contribui la cresterea economica si la crearea de locuri de munca."
    
Pentru a crea o adevarata piata interna a industriei securitatii, Comisia propune, printre altele, urmatoarele masuri:

-    armonizarea standardelor si a procedurilor de certificare pentru tehnologiile din domeniul securitatii
-    o mai buna valorificare a sinergiei dintre cercetarea din domeniul securitatii (civile) si cercetarea din domeniul apararii
-    noi mecanisme de finantare, precum achizitiile inainte de comercializare, pentru a testa si a valida rezultatele proiectelor europene de cercetare in domeniul securitatii
-    introducerea unor verificari ale impactului societal al noilor tehnologii din domeniul securitatii, care sa se realizeze in stadiul de cercetare.

Piata interna trebuie sa stimuleze industria securitatii din UE

Piata securitatii din UE are o valoare de piata estimata intre 26 si 36,5 miliarde EUR, cu aproximativ 180 000 de angajati. Ea poate fi impartita in urmatoarele sectoare principale: securitatea aviatiei, securitatea maritima, securitatea frontierelor, protectia infrastructurii critice, serviciile de informatii antiteroriste (inclusiv securitatea cibernetica si comunicatiile), protectia securitatii fizice, gestionarea crizelor si imbracamintea de protectie.

Intreprinderile europene continua sa se afle printre liderii mondiali in majoritatea segmentelor de piata ale industriei securitatii. Conditiile favorabile de pe piata interna sunt esentiale pentru ca acestea sa-si mentina si sa-si extinda avantajul tehnologic, un factor la fel de important fiind consolidarea pozitiei industriei europene a securitatii pe pietele internationale emergente. Ar trebui sa se puna un accent deosebit pe sprijinirea eforturilor IMM-urilor de a intra pe piete internationale din tari terte.
    
Mai precis, Comisia propune urmatoarele masuri pentru crearea unei adevarate piete interne in industria securitatii:

    Prioritatea va fi de a depasi problema fragmentarii pietei securitatii din UE, prin armonizarea standardelor si a procedurilor de certificare pentru tehnologiile din domeniul securitatii. Organizatiile europene de standardizare vor fi invitate sa stabileasca foi de parcurs concrete si detaliate pentru standardizarea urmatoarei generatii de tehnologii. in acest context, pentru a obtine recunoasterea reciproca a sistemelor de certificare, Comisia intentioneaza sa prezinte doua propuneri legislative, in scopul de a stabili un sistem de certificare armonizat la nivelul UE pentru echipamentele de control (detectare) din aeroporturi, precum si un sistem de certificare armonizat la nivelul UE pentru sistemele de alarma.

    Este necesar sa se puna accentul pe o mai buna exploatare a sinergiei dintre cercetarea din domeniul securitatii (civile) si cercetarea din domeniul apararii. Comisia intentioneaza sa stabileasca, in stransa cooperare cu Agentia Europeana de Aparare, mandate pentru organizatiile europene de standardizare in vederea elaborarii unor "standarde hibride".

    Pentru a reduce distanta dintre cercetare si piata, in special in domeniul achizitiilor europene si internationale, Comisia va utiliza noi regimuri de finantare prevazute de Orizont 2020, precum achizitiile inainte de comercializare, pentru a testa si a valida rezultatele proiectelor europene de cercetare in domeniul securitatii. Aceasta abordare ar trebui sa reuneasca industria, autoritatile publice si utilizatorii finali inca de la inceputul proiectelor de cercetare. Securitatea frontierelor si securitatea aeriana sunt cele mai promitatoare domenii.

    Comisia va incuraja statele membre sa lanseze initiative similare la nivel national, in conformitate cu legislatia relevanta a UE in materie de achizitii publice.

    Comisia va introduce verificari ale impactului societal al noilor tehnologii din domeniul securitatii, care sa se realizeze in stadiul de cercetare.in plus, Comisia va mandata organizatiile europene de standardizare sa elaboreze un standard privind integrarea aspectelor legate de confidentialitate, de la proiectare pana la etapele de productie.

    Un studiu important va analiza implicatiile juridice si economice ale limitarii raspunderii partilor terte.

Un grup de experti instituit de Comisie se va intruni cel putin o data pe an pentru a monitoriza punerea in aplicare a masurilor de politica propuse si a reuni toate partile interesate din domeniul securitatii.

Context

Piata mondiala a securitatii a crescut in ultimul deceniu de aproape zece ori, de la circa 10 miliarde EUR la aproximativ 100 de miliarde EUR in 2011, cu o cifra de afaceri anuala de circa 30 de miliarde EUR in UE. Cu toate acestea, evolutiile recente ale pietei arata ca in urmatorii ani cotele societatilor europene pe piata mondiala s-ar putea reduce semnificativ daca nu se iau masuri pentru a le stimula competitivitatea. in SUA, datorita avantajelor unui cadru juridic armonizat si unei piete interne robuste, intreprinderile din domeniul securitatii continua sa fie lideri de piata si pionieri ai tehnologiei. in schimb, piata interna a UE este extrem de fragmentata, despartita de frontiere nationale sau chiar regionale. Deoarece securitatea este unul dintre cele mai sensibile domenii politice, ea se numara printre sectoarele in care statele membre ezita sa renunte la prerogativele lor nationale.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea in muncassmcomisia europeanaforta de muncacontrolprotectia muncii

Data aparitiei: 01 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Securitatea in munca. Ce propuneri noi are Comisia Europeana Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]