Optiune de impozitare a anumitor venituri utilizate de angajatori pentru optimizarea fiscala

optimizare fiscalaactivitati independentevenituricontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Fiscalitatea apasatoare manifestata in special asupra veniturilor salariale determina in mod firesc dorinta angajatorilor de a identifica solutii de diminuare a sarcinii fiscale.

Recurgerea la plata unor venituri alternative concomitent cu realizarea veniturilor din salarii au condus la beneficii suplimentare pentru salariat si angajator.

Pe lista mecanismelor de diminuare a fiscalitatii se numara si plata de drepturi de autor, incheierea de conventii civile sau recurgerea la activitati desfasurate in baza unor contracte de comision, mandat sau agent.

Toate aceste tipuri de venituri sunt in prezent cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente, platitorul de venituri avand obligatia retinerii unui impozit in cota de 10% aplicat la venitul brut din care se deduc, incepand cu 1 ianuarie 2012, contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal si virarii acestuia pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Persoanele fizice pot opta pentru plata impozitului ca impozit final daca realizeaza venituri astfel cum sunt mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;

c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Dispozitiile Codului fiscal in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010 prevedeau ca aceste venituri sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse, potrivit art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal.

In conditiile prevederilor aplicabile, in situatia optiunii catre impozitul pe venit ca impozit final, aceste venituri, indiferent de optiunea formulata de persoana fizica in contract la momentul incheierii acestuia vor fi tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din activitati independente. Implicatiile imediate vizeaza abordarea acestor venituri drept venituri din activitati independente si prin prisma contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
optimizare fiscalaactivitati independentevenituricontributii

Data aparitiei: 19 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Optiune de impozitare a anumitor venituri utilizate de angajatori pentru optimizarea fiscala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]