Decizie de concediere. Care e data producerii efectelor?

Codul munciidecizia de sanctionarecomunicarea decizieiconcediereefecte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizam situatia unui salariat caruia i s-a intocmit un referat in data de 26.06.2012 si a fost convocat la comisia de disciplina in data de 04.07.2012, data la care a fost intocmit procesul verbal. In data de 10.07 s-a intocmit decizia de desfacere disciplinara a contractului de munca, urmand ca in termen de 5 zile sa ii fie transmisa salariatului. Vom vedea astfel in ce masura este corect ca in decizie sa fie incsris ca incetarea contractului de munca conf. art. 61 (a) este valabila din 16.07 (s-a dorit ca salariatul sa isi predea lucrarile). Vom stabili, avand in vedere ca decizia produce efecte de la data comunicarii, daca aceasta trebuie sa ajunga la salariat inainte de data de 16.07, iar daca este valabila data de 16 ca data de incetare, in cazul in care salariatul o primeste prin posta in data de 18.07.

Raspuns:

Conform art. 77 din Codul muncii , decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. Totodata art. 252 alin. (3) din Codul muncii stabileste ca decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Asadar, Codul muncii stabileste ca decizia de concediere produce efecte de la data la care a fost comunicata salariatului.

In situatia prezentata, incetarea contractului individual de munca nu poate fi dispusa incepand cu data de 16.07.2012 daca comunicarea deciziei nu poate fi efectuata pana la aceasta data.

Prin sentinta civila nr. 5605 din 25 iunie 2009, Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale a retinut ca „decizia de incetare a contractului individual de munca al salariatei a fost comunicata acesteia cu scrisoare recomandata la data de 22.09.2008, astfel incat ar fi trebuit sa produca efectul incetarii contractului individual de munca al salariatului la data de 22.09.2008, potrivit prevederilor art.75 din Codul muncii , in conformitate cu care „Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului."

Judecand recursul declarat impotriva acestei sentinte Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca, „este nefiresc a considera ca masura concedierii dispusa prin aceasta este aferenta datei de 31.07.2008, cu efect retroactiv cum s-a mentionat in continutul sau, in conditiile in care dispozitiile art. 75 Codul muncii dispun imperativ ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei."

Intr-o alta speta, Tribunalul Cluj a retinut ca "intimata a emis Decizia de concediere nr. …………pe care insa angajatorul nu a comunicat-o salariatului, potrivit prevederilor art. 268 alin. 3 C. muncii.
Astfel, potrivit acestor prevederi legale decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Potrivit aliniatului 4 art. 268 din C. muncii, comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Datorita necomunicarii deciziei de concediere, instanta a retinut ca raporturile juridice de munca nu au incetat, atata timp cat salariatului nu i-a fost adusa la cunostinta o decizie de incetare a contractului individual de munca, in conditiile legii.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciidecizia de sanctionarecomunicarea decizieiconcediereefecte

Data aparitiei: 16 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizie de concediere. Care e data producerii efectelor? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]