Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Temeiul legal al eliberarii adeverintelor de catre angajator

In baza carui act normativ, angajatorul este obligat a emite adeverinta unui fost salariat pentru perioada anterioara anului 2001, cu orele de munca prestate in zilele de repaus saptamanal (sambata, duminica) si sarbatorile legale.
Raspuns: Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Totodata, art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, prevede, printre obligatiile angajatorului, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Asadar, la solicitarea salariatului sau a fostului salariat angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta solicitata de acesta pentru perioada cat acesta este sau a fost angajatul sau in baza art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat.

In plus, in baza legislatiei asigurarilor sociale, la stabilirea dreptului la pensie se iau in calcul sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care pot fi dovedite cu adeverinte eliberate de unitati.

Astfel, potrivit art. 165 alin. (2) din Legea 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, la determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.

In ANEXA Nr. 15 sunt prevazute Sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual.

Potrivit precizarilor din aceasta anexa, adeverintele privind sporurile cu caracter permanent acordate in perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai in situatiile in care aceste sporuri nu sunt inregistrate in carnetul de munca.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 12 Iulie 2012Votati pagina "Temeiul legal al eliberarii adeverintelor de catre angajator":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Cum Influenteaza Concediul Medical Indemnizatia Salariala?

Intrebare: Buna ziua. Eu am avut CM in 03. 2014, cod 942 cred, era entorsa grad 2, 5 zile calendaristice au fost de la medicul de familie cu prelungire de 7 zile de la medicul ortopedic cu weekendul inclus. Zile lucrate din luna au fost 11zile. Cand am primit fluturasul de salariul imi iasa cu minus, am sesizat la resurese, dar as dori sa refac si eu calculul pentru ca ei sustin ca este bine. Eu am mai avut CM in 09 pentru 2 zile si am primit un plus la salariu si sunt foarte confuz in prezent cand sa calculat corect. Totalul veniturilor brute in ultimele 6 luni anterioare 03 este de 14273, iar nr de zile 125, total pe zi 114 brut. Pentru 11 zile lucrate in martie am primit 1246 lei VB, iar pentru 10 CM 890 lei. Cei de la resurse au calculat 5 zile lucratoare suportate de angajat si 5 zile de FNUASS cu 75%. 1. FNUASS nu suporta si pentru weekend, doar zilele calendaristice? Intre calculul de pe fluturas si recalululul meu cu 5 zile firma si 5 zile FNUASS cu 75% imi da diferit somajul, CAS, CASS , plus ei au impartit la numarul de zile mai multe din ultimele 6 luni, adica lor le a dat 118 ron/zi brut. 2. CAS, somajul, CASS platit de mine se aplica calculul doar pentru venitul brut obtinut pt zilele lucrate si 5 zile CM platite de angajat sau toata suma de venituri (zile lucrate+10 zile CM) 3. Am avut in aceasta luna si un bonus de 249brut si cand calculez V imposabil care venituri le adun si scad somajul, plus adun CAS, plus adun CASS, plus DP? Multumesc anticipat de raspuns.

Raspuns: Concediul medical se acorda calendaristic si se platesc doar zilele lucratoare, nu si cele libere le... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEReviste Gratuite
Reviste gratuite
Alerter
Alerter
Serviciu instant de informare
Top articole
Noutati
Codul Muncii pentru CONTABILI
» Detalii Click Aici «
Important: Manualul Expertului in Legislatia muncii
» Detalii Click Aici «
Nou! Cele 9 proceduri obligatorii in Resurse Umane
» Detalii Click Aici «
Harta completa a tuturor veniturilor platite de angajatori.Contributii si Impozite
» Detalii Click Aici «
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii
» Detalii Click Aici «Club
Forum Legislatia Muncii
Intra in legatura cu experti si colegi
Vezi ultimele discutii

Din reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI