Angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat si impune ore suplimentare. Cum procedeaza angajatul?

adeverinta salariatore suplimentareobligatii angajatorconcediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O angajata ce are probleme in sarcina primeste concediu medical de la medicul specialist, insa nu poate beneficia de acesta deoarece angajatorul refuza sa ii elibereze adeverinta necesara. Justificarea angajatorului este aceea ca nu dispune decat de modelul vechi de adeverinta. Mai mult, angajatorul impune un program prelungit, nerespectand prevederile CIM.

Cum poate proceda angajata in aceasta situatie?

In primul rand, ceea ce trebuie sa cunoasca orice angajat este faptul ca refuzul angajatorului constituie contraventie si se pedepseste cu amenda.

Potrivit Ordinului CNAS nr. 8/2016, in vigoare din 20 ianuarie 2016, platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical.

Asadar, angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta de salariat.

Adeverinta are o valabilitate de 30 de zile de la data emiterii, iar noul model de adeverinta este prevazut in anexa nr. 19.

In ceea ce priveste munca suplimentara, constituie contraventie:

- nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara (nerespectarea poate fi cu privire la interdictia efectuarii orelor suplimentare in cazul contractelor de munca cu timp partial, neacordarea de zile libere sau compensarea orelor suplimentare, depasirea numarului maxim de ore suplimentare permis de lege sau, in cazul depasirii acestui numar (datorita specificului activitatii angajatorului)
- neinformarea autoritatilor competente cu privire la acest aspect.)
- nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal.

Nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentara se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei!

In concluzie, angajata are dreptul de a depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca, cu privire la refuzului eliberarii adeverintei si impunerea unui program prelungit.

Inspectorii ITM au obligatia de a nu divulga numele persoanei care a depus sesizarea.

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adeverinta salariatore suplimentareobligatii angajatorconcediu medical

Data aparitiei: 16 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat si impune ore suplimentare. Cum procedeaza angajatul? Nota: 3.89 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]