Recuperarea unei creante fata de un debitor din UE

recuperare creantedebitorUEcompetenta judiciararegulament UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ipoteza extrem de posibila in care o societate comerciala din spatiul UE nu isi indeplineste obligatia de plata in lipsa unui contract incheiat, in momentul actual in care neexecutarea unui contract produce consecinte importante pentru functionarea societatii vom prezenta, succint, mecanismele de actiune si actele normative aplicabile.

Prima etapa in vederea recuperarii sumelor este reprezentata de obtinerea unui titlu executoriu pentru creanta detinuta in temeiul caruia autoritatile prin procedurile de constrangere vor asigura recuperarea sumei. in vederea obtinerii unui titlu executoriu este necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care sa fie constatata creanta dvs. si calitatea de debitor a societatii din Anglia, scadenta obligatiei, eventuale penalitati etc.
 
in vederea parcurgerii acestui prim pas este necesar de cunoscut instanta competenta sa solutioneze litigiul. Inexistenta contractului in forma scrisa complica determinarea instantei si legii aplicabile raportului juridic intervenit intre dvs. si debitor.

Ca regula, in contractul scris partile nu numai ca precizeaza detaliile raporturilor juridice (identificarea partilor, reprezentativitate, obiectul contractului, pretul, drepturile si obligatiile
partilor, scadenta acestora), dar, in mod general, stabileste si legea aplicabila si modul de solutionare a litigiilor (instanta competenta).

In aceasta situatie in care partile nu au convenit asupra legii aplicabile in conformitate cu legislatia din Romania sunt incidente prevederile Legii nr. 105/1009 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat care stabileste legea aplicabila in cazul in care partile nu au convenit acest lucru. in cadrul Capitolului V din acest act normativ sunt efectuate precizari cu privire la legea
aplicabila in cazul in care obiectul tranzactiei este reprezentat de bunuri mobile corporale, mijloace de transport, titluri de valoare, bunuri necorporale. Astfel, cunoscand obiectul raportului juridic incheiat cu persoana straina se poate determina legea aplicabila si, ulterior, instanta competenta sa se pronunte asupra litigiului.

Spre exemplu, in cazul drepturilor de autor asupra unei opere de creatie intelectuala sunt aplicabile prevederile legii statului unde aceasta a fost pentru intaia oara adusa la cunostinta publicului prin publicare, reprezentare, expunere, difuzare sau in alt mod adecvat. Dupa aceasta etapa si obtinerea unei hotarari judecatoresti urmeaza punerea in executare a hotararii judecatoresti in statul in care se afla debitorul, dupa ce statul respectiv recunoaste titlul executoriu emis de catre instanta emitenta.
Astfel, vor fi aplicabile urmatoarele prevederi speciale aplicabile in spatiul Uniunii Europene:

1. Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din data de 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie civila si  comerciala cuprinde norme privind executarea intr-un alt stat membru.

Acesta a intrat in vigoare la 1 martie 2002 si simplifica procedura de declarare a hotararii judecatoresti straine ca fiind executorie, fata de Conventia de la Bruxelles din 1968, pe care o
inlocuieste. Regulamentul este de aplicabilitate directa, ceea ce inseamna ca oricine il poate  invoca in fata unei instante.

Regulamentul stabileste urmatoarele reguli:

- hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru si care sunt executorii in statul respectiv pot fi executate intr-un alt stat membru, dupa declararea acestora ca fiind executorii in celalalt stat (sau inregistrate in Regatul Unit), prin depunerea unei cereri prezentate de orice persoana care are un interes in aceasta problema;

- cererea este adresata instantei a carei competenta de jurisdictie teritoriala este determinata de domiciliul partii impotriva careia se urmareste executarea sau de locul de executare;
- declaratia privind capacitatea executorie a hotararii trebuie emisa in urma realizarii anumitor formalitati si trebuie trimisa o notificare celeilalte parti, care o poate contesta doar in instanta;
- exista posibilitatea de a refuza recunoasterea unei hotarari judecatoresti straine, daca recunoasterea contravine ordinii publice sau este incompatibila cu o hotarare anterioara, ori daca documentul care initiaza procedura nu a fost notificat la timp sau cealalta parte nu se prezinta.

2. Cea de-a doua si ultima etapa presupune aplicarea Regulamentului (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, care creeaza un titlu executoriu european pentru creantele necontestate. Dupa parcurgerea acestei etape urmeaza punerea in executare a titlului executoriu.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recuperare creantedebitorUEcompetenta judiciararegulament UE

Data aparitiei: 11 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Recuperarea unei creante fata de un debitor din UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]