Dreptul la concediu de odihna dupa revenirea din concediu pentru cresterea copilului

concediu de odihnaconcediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare
O angajata in cadrul invatamantului si a ramas in aprilie 2010 in concediul pentru cresterea copilului de pana la 2 ani. La implinirea varstei de 2 ani, respectiv martie 2012 s-a intors la locul de munca.

Pentru perioada de concediu aferenta lui 2012 i s-a comunicat ca are dreptul la un numar de zile echivalent cu procentul cuvenit pentru zilele efectiv lucrate in 2012.
Ce s-a intamplat cu zilele de concediu aferente lui 2010?

Zilele libere din 2010 s-au pierdut sau ar fi trebuit platite la momentul respectiv in 2010? Pentru 2012 are dreptul doar la zilele corspunzatoare zilelor efectiv lucrate in 2012 sau ar trebui sa se reporteze zilele de concediu ramase neefectuate din 2010?

Solutia specialistului
Potrivit art. 266 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul din invatamantul preuniversitar are drepturi si obligatii care decurg din legislatia in vigoare, din prezenta lege, din regulamente specifice si din prevederile contractului individual de munca.

In conformitate cu dispozitiile art. 267 alin. (1) din aceeasi lege, cadrele didactice beneficiaza de concediu anual cu plata, in perioada vacantelor scolare, cu o durata de 62 de zile lucratoare; in cazuri bine justificate, conducerea unitatii de invatamant poate intrerupe concediul legal, persoanele in cauza urmand a fi remunerate pentru munca depusa, iar alin. (2) stabileste ca perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administratie, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale.

Neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator conform art. 267 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Apreciez ca acest articol se refera la un contract individual de munca in executare, si nu unul suspendat, asa incat nu trebuie interpretat in sensul ca la expirarea anului urmator celui in care nu s-a efectuat concediul de odihna datorita suspendarii CIM dreptul personalului didactic la concediu de odihna se stinge.

Prin OMECTS 5559/2011 au fost aprobate Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, in conformitate cu art. 270 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 2 alin. (1) si (2) din aceste norme, cadrele didactice beneficiaza de concediu de odihna cu durata integrala daca au prestat activitatea in baza unui contract individual de munca, cu durata nedeterminata ori determinata, in tot cursul anului scolar sau universitar, iar cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra o parte din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu numarul lunilor lucrate in anul scolar/universitar respectiv.

Prin urmare, apreciez ca dreptul la concediu de odihna cuvenit salariatei pentru anul 2010 nu s-a pierdut prin neefectuarea in vacantele scolare ale respectivului an, deoarece in speta a operat o suspendare a raportului de munca ce a atras si suspendarea executarii drepturilor si obligatiilor decurgand din acest raport juridic, in sarcina angajatorului ramanand obligatia de acordare a restului de concediu la care avea dreptul salariata si neefectuat in anul 2010.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu

Data aparitiei: 28 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dreptul la concediu de odihna dupa revenirea din concediu pentru cresterea copilului Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]