De la 1 iulie 2012 ANAF preia administrarea contributiilor pentru pensii

ANAFcontributiipensiiCodul fiscallegea 571/2003OUG 125/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice vor fi  administrate, incepand cu data de 1 iulie 2012, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Regelemetarile pe care persoanele fizice ar trebui sa le respecte incepand din luna iulie in vederea platii contributiilor la sistemul de pensii au fost supude dezbaterii publice de catre ANAF.
 
Actul normativ care a dus la modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal la sfarstiul anului 2011 OUG nr. 125/2011, prevede la art. V ca incepand 1 iulie 2012 contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizicevor fi administrate de ANAF. De la inceputul lunii viitoare casele de pensii vor preda organelor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012. Plata contributiilor pentru sistemul de pensii, datorate de persoanele fizice, vor fi platite incepand de luna urmatoare, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
 
ANAF a supus dezbaterii publice in acest sens un proiect de ordin prin care reglementeaza modalitatea de achitare a contributiilor de asigurari sociale de catre persoanele fizice. In situtaita in care persoanele fizice au calitatea de contribuabili ai sistemului public de pensii acestora le revine obligatia de a-si declara veniturile ce constituie baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, catre organul fiscal competent in administrarea acestora. Declararea acestor venituri se face prin depunerea de catre persoana fizica a unei declaratii privind venitul asigurat in sistemul public de pensii, asa cum prevede art.296^25 alin.(1) din legea 571/2003 privind Codul fiscal. Modelul acestei declaratii privind venitul asigurt la sistemul public de pensii, respectiv declaratia 600,  a fost fost publicat luni pe site-ul ANAF, spre dezbatere publica. Acest formular se va depune de catre:
 
  • intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • membrii intreprinderii familiale;
  • persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
  • persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
  • persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
 
Contribuabilii insa vor depune, pentru anul 2012, incepand cu data de 1 iulie 2012, Declaratia 600  doar daca acestia face parte din una dintre categoriile mentionate. Declaratia nu va fi insa depunsa de persoanele care presteaza activitati in temeriul unui contract individual de munca, de catre someri sau cei care realizeaza venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe.
 
Aceasta declaratie se va depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.  Declaratia poate fi depunsa si online de catre acei contribubili care detin un certificat digital calificat de semnatura electronica.
 
Organul fiscal va stabili  obligatiile de plata al contribuabililor reprezentand contributiile la pensii datorate de contribuabili printr-o decizie de impunere, Formulalui 610, model aprobat de catre ANAF printr-un alt ordin publicat in debatere publica.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFcontributiipensiiCodul fiscallegea 571/2003OUG 125/2011

Data aparitiei: 20 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De la 1 iulie 2012 ANAF preia administrarea contributiilor pentru pensii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]