MMFPS doreste promovarea egalitatii de sanse si a nediscriminarea pe piata muncii

Ministerul munciiPOSDRUstrategiegrupuri vulnerabilefemei romeegalitate de sansenediscriminarestrategiedezbatere publica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat, spre dezbatere, Strategia pentru promovarea egalitatii de sanse si a nediscriminarii pe piata muncii pentru grupurile vulnerabile. Strategia are in vedere crearea unui mecanism complementar de implementare a egalitatii de sanse, a nediscriminarii in activitatea economica, in ceea ce priveste angajarea si profesia pentru grupurile vulnerabile.
 
Proiectul de strategie este un document de politici publice pe termen mediu (pana la 4 ani) si lung (mai mult de 4 ani) care defineste, in principiu, propuneri pentru politica Guvernului in domeniul promovarii egalitatii de sanse si a nediscriminarii pe piata muncii pentru grupurile defavorizate, cu un accent ridicat in privinta grupului de risc reprezentat de femeile rome. Strategia a fost elaborata in cadrul proiectului „Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii”/ POSDRU/97/6.3/S/52040, activitatea 5 - Crearea unei retele interprofesionale care sa lucreze cu si pentru femeile rome.
 
Strategia este elaborata in vederea formularii unei noi politici publice in domeniu, respectiv pentru imbunatatirea semnificativa a politicilor publice existente pentru promovarea egalitatii de sanse si nediscriminarii pe piata muncii pentru grupurile defavorizate.
 
Propunerea are in vedere situatia persoanelor din grupurile defavorizate incadrate in munca si care desfasoara activitati economice sau au diferite profesii.
 
Obiectivele generale ale strategiei consta in:
  • Cresterea accesului grupurilor defavorizate la o educatie si formare profesionala de calitate;
  • Cresterea accesului grupurilor defavorizate la activitati economice si in materie de angajare si in profesie;
  • Cresterea gradului de protectie impotriva discriminarii grupurilor defavorizate in activitati economice si in materie de angajare si in profesie;
  • Reducerea costurilor economice cauzate de discriminarea grupurilor defavorizate in activitatile economice si in materie de angajare si in profesie;
  • Aplicarea efectiva a legislatiei comunitare in domeniu.
 
Potrivit strategiei publicate spre dezbatere publica, obiectivele generale pot fi atinse numai prin efortul comun al institutiilor publice ale statului si prin urmatoarele directii de actiune:
 
  • Crearea unui sistem de colectare de date privind situatia grupurilor vulnerabile in domeniul educatiei, in activitatea economica si in materie de angajare si in profesie.
  • Implementarea principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii in cultura organizationala a institutiilor de invatamant.
  • Implementarea principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii in cultura organizationala a angajatorilor institutii publice si angajatori privati.
  • Aplicarea unui sistem de cote in privinta formarii si reconversiei profesionale in Planul National de Formare Profesionala implementat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca. Astfel ca in Plan se vor cuprinde anual un numar de cel putin 1000 persoane apartinand grupurilor vulnerabile pentru formare profesionala.
  • Crearea unui sistem de raportare anuala a situatiei grupurilor vulnerabile in domeniul educatiei, in activitatea economica si in materie de angajare si profesie.
  • Facilitarea accesului la un loc de munca pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile, in subsecvent minoritatii rome, prin dezvoltarea in cadrul structurilor teritoriale a unui sistem similar aplicat in facilitarea accesului la un loc de munca pentru persoanele avand varsta intre 16-24 de ani, potrivit Legii privind prevenirea si combaterea riscului de marginalizare sociala. Astfel, in scopul facilitarii accesului la un loc de munca, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile ei teritoriale, realizeaza un acompaniament social personalizat pentru persoanele apartinand unor grupuri vulnerabile, in subsecvent minoritatii rome ce necesita o mai mare diseminare in randul grupurilor mentionate mai sus.
  • Organizarea si desfasurarea unor campanii de informare, constientizare si responsabilizare in declararea apartenentei etnice.
 
Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice – Administratia Prezidentiala Romania – a identificat in cercetarea Riscuri si Inechitati sociale in Romania cinci riscuri majore ale pietei fortei de munca din Romania: (1) munca in sectorul informal, (2) munca in sectorul gospodariilor (agricultura de subzistenta); (3) somajul de lunga durata; (4) descurajarea de a intra pe piata muncii si (5) saracia celor care muncesc. Potrivit raportului de mai sus, grupurile care se confrunta in cea mai mare masura cu aceste riscuri sunt: tinerii, populatia din mediul rural, populatia de etnie roma, femeile, populatia cu nivel redus de educatie si de calificare.
 
Strategia completa poate fi consultata aici.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ministerul munciiPOSDRUstrategiegrupuri vulnerabilefemei romeegalitate de sansenediscriminarestrategiedezbatere publica

Data aparitiei: 19 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MMFPS doreste promovarea egalitatii de sanse si a nediscriminarea pe piata muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]