Concediul medical POATE constitui stagiu de cotizare pentru somaj

Somajstagiu de cotizarelegea 76/2002incapacitate temporara de muncaFNAUASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Art. 296 indice 16 lit. c6) din Codul fiscal stabileste ca exceptii de la plata contributiei de asigurari pentru somaj veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii. Prevederile pct. 23 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal prevad, de asemenea, ca fiind exceptate de la plata contributiei de asigurari pentru somaj, veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, care se supun platii contributiei de asigurare pentru somaj.
 
Astfel, numai asupra indemnizatiei de incapacitate temporara de munca suportata de unitate se datoreaza contributia individuala si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor pentru somaj. Pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca suportata din FNUASS nu se datoreaza contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj.
 
Art. 34 alin. (1) din Legea 72/2006 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stabileste, prin conditiile necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj realizarea unui stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Totodata, art. 34 alin. (1 indice 1) lit. a) dispune ca la stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, potrivit prevederilor legale.
 
In consecinta, perioada de suspendare a contractului individual de munca pentru incapacitate temporara de munca, in cazul in care in care plata indemnizatiei este suportata de catre unitate, se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni. Art. 18 alin. (1)  din cuprinsul Normei metodologice  de aplicare a Legii nr. 76/2002 prevede ca pentru certificarea stagiilor de cotizare si a stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii sunt obligati sa elibereze persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta care sa confirme baza lunara de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit conform Codulului fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, anterior datei de incetare a raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol din cuprinsul legii 76/2002 stabileste ca adeverinta mentionata la  alin. (1) va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca, pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.
 
 
In adeverinta care va certifica stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj vor fi inscrise toate perioadele de suspendare a contractului individual de munca, printre acestea numarandu-se si perioada suspendarii pentru incapacitate temporara de munca. In situatia in care indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este suportata de unitate, in aprecierea noastra, perioada de suspendare nu se inscrie in adeverinta, dat fiind faptul ca aceasta perioada reprezinta stagiu de cotizare. Dat fiind insa faptul ca in norma metodologica citata mai sus nu se face aceasta distinctie, sfatul nostru ar fi sa contactati Agentia Judetena de Ocupare a Fortei de Munca anterior eliberarii adeverintei si sa solicitati si un punct de vedere din partea lor.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Somajstagiu de cotizarelegea 76/2002incapacitate temporara de muncaFNAUASS

Data aparitiei: 18 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul medical POATE constitui stagiu de cotizare pentru somaj Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]