Bugetarii vor fi scutiti de returnarea sporurilor. Legea amnistiei fiscale a fost promulgata

Sporurifonduri publicelegeUDMRproiect de legenota de fundamentareexpunere de motive
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Presedintele Traian Basescu a semnda joi, in data de 14 iunie 2012, Decretul de promulgare a  Legii privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri public
 
Aceasta lege are in vedere scutirea bugetarilor din administratie de la obligatia retunarii sporurilor incasate in perioada 2009 - 2010, in temeiul contractelor sau acordurilor colective de munca si pe a hotararilor consiliilor locale sau judetene, care, in urma raportului Curtii de Conturi, au fost considerate ilegale. Aproximativ 300.000 de persoane din randul angajatilor din sistemul public ar putea beneficia de aceasta masura, asa cum reiese din nota de fundamentare a legii. In expunerea de motive a proiectului de lege erau invocate "buna credinta" atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.
 
In expunerea de motive a proiectului sunt invocate "buna credinta" atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.
 
Propunerea de lege a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 8 mai. Aceasta legea a fost redactata in conditiile in care sumele datorate de acestia s-ar ridica la nivelul a cateva zeci de mii de lei, fiind luate in considerare dobanzile, penalitatile si majorarile de plata adica salariul lor pe mai multi ani, se arata in nota de fundamentare a legii.
 
Senatorii si depuntatii UDMR arata in nota de fundamentare ca sumele imputate salariatilor incadrati in sectorul public ar fi imposibil de returnat de acestia, tinanda cont si de faptul ca acestia au suferit o diminuare considerabila a veniturilor salariale, in prezent acestia confruntandu-se cu obligatia de plata retroactiva a acestor sume primite in baza contractelor sau acordurilor colectiv de munca aplicabile. Totodata, in nota de fundamentare reprezentantii UDMR afirma ca ar fi imposibila stabilirea vinovatiei vadite in sarcina unei anumite persoane sau institutii, implicate in intreg procesul de negociere a contractelor sau acordurilor colective de munca, in verificarea legalitatii acestora, de controlul imbunatatirii resurselor financiare ale statului si de luaare a deciziei pe cale judecatoreasca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Sporurifonduri publicelegeUDMRproiect de legenota de fundamentareexpunere de motive

Data aparitiei: 15 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Bugetarii vor fi scutiti de returnarea sporurilor. Legea amnistiei fiscale a fost promulgata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]