Salariul minim garantat in plata - octombrie '06

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Daca acordarea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat, este conditionata de realizarea unui indicator, in cazul nerealizarii acestuia, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata mai este “garantat in plata”?


Raspuns:

In cazul de fata va referiti la un sistem de salarizare similar acordului individual (norma de lucru) in vederea realizarii venitului salarial negociat prin intermediul contractului individual de munca.
Ce se va intampla in situatia in care salariatul, prezent la serviciu pe durata timpului normal de lucru, nu realizeaza norma de lucru impusa de angajator (indicele de performanta)?

In acest caz, analiza trebuie sa porneasca de la fundamentul sistemului de salarizare utilizat – salariul de baza, la care se adauga sporul salarial pentru realizarea indicatorului stabilit – tinand cond de faptul ca art. 155 din Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare, defalca venitul salarial in salariu de baza, indemnizatii, sporuri şi alte adaosuri.

Salariul de baza minim garantatat in plata stabilit anual prin Hotarare a Guvernului (dupa caz prin Contractul colectiv de munca aplicabil) la care faceti referire in intrebarea dumneavoastra, este acel salariu corespunzator timpului normal de lucru de 8 ore pe zi/40 de ore pe saptamana care este platit de angajator salariatului prezent la programul de lucru – independent de realizarea normei de lucru (a se vedea art. 159 alin. (3) din Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare, respectiv art. 39 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005 – 2006, cu modificarile şi completarile ulterioare).

Nerealizarea normei de lucru, respectiv a indicatorilor stabiliti, poate duce la diminuarea sau dupa caz neacordarea sporului de acord, fara ca venitul salarial sa poata cobori in acest caz sub nivelul salariului de baza minim garantat in plata.

Diminuarea venitului salarial sub nivelul salariului de baza minim garantat in plata va atrage dupa sine aplicarea unei amenzi contraventionale in baza art. 276 alin. (1) lit a) sau dupa caz, a art. 276 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 13 Octombrie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim garantat in plata - octombrie '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]