Care sunt efectele pe care delegarea salariatului le poate produce?

delegareCodul munciimodificare temporara a locului de muncasalariatcontract de muncavechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



1. Delegarea reprezinta modificara temporara locul muncii stabilit prin contractul individual de munca, din initiativa angajatorului, masura ce nu poate fi, potrivit art. 44 alin (1) din Codul muncii republicat, dispusa pe o perioada mai mare de 60 de zile calendaristice in 12 luni, prelungirea ei fiind posibilia pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, insa doar cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.  
 
2. Delegarea nu produce insa modificari asupra drepturilor salariale. Mai precis, delegatul va beneficia de toate drepturile salariale stabilite prin contract, ce se platesc de unitatea angajatoare. In plus, dat fiind faptul ca delegarea presupune dislocuirea temporara a salariatului din mediul in care este obisnuit sa lucreze, poate genera cheltuieli suplimentare de transport si cazare. Aceste cheltuieli vor fi suportate de catre de catre unitate, impreuna cu indemnizatia de delegare, in conditiile legii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil.
 
Pentru unitatilor in cazul carora se aplica contracte colective, valoarea diurnei se stabileste prin negociere colectiva si/sau individuala.
 
3. Delegarea nu presupune modificarea felului muncii.
 
Delegatul isi va exercita atributiile de serviciu conform atributiilor din fisa postului existenta. In ordinul de delegare se pot face si alte precizari in legatura cu particularitatile activitatii sale in perioada delegarii. Nu este interzisa conferirea de atributii suplimentare cu ocazia delegarii, atata timp cat noile atributii sunt in concordanta cu competentele salariatului si nu aduc o modificare semnificativa a atributiilor sale obisnuite.
 
4. Dreptul de a acorda sanctiuni disciplinare revine unitatii care dispune delegarea chiar daca salariatul este trimis sa isi exercite atributiile in incinta altei firme.

Pe parcursul delegarii salariatul serveste interesele unitatii angajatoare care are dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori au savarsit o abatere disciplinara, potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii. Prin modificarea locului muncii, salariatul poate ajunge sa isi desfasoare activitatea la o alta persoana juridica, deservind propriul angajator. Unitatea unde este trimis in delegatie are propriile reguli de disciplina a muncii, care, odata incalcate, pot atrage sanctiuni disciplinare. Dreptul de a dispune aceste sanctiuni revine numai unitatii angajatoare, insa la baza ei se poate afla un raport al celeilalte unitati privind comportamentul salariatului sau pe durata delegarii. Abaterile disciplinare pot avea ca obiect nerespectarea unor reguli generale de comportament in unitate, nerespectarea unor obligatii privind disciplina muncii etc.
 
Va trebui insa stabilita modalitatea concreta de a i se aduce la cunostinta prevederile cu titlu special din regulamentul intern al unitatii unde se desfasoara delegatia.
5. Salariatul delegat beneficiaza de protectie sub aspectul sanatatii si securitatii muncii.
Obligatia de a asigura un mediu sigur de munca si un echipament de protectie adecvat revine organizatorului activitatii in locul respectiv de munca, concret, unitatii in incinta careia salariatul este delegat.
 
6. Delegarea nu intrerupe prestarea muncii si nici plata salariului de catre unitatea angajatoare, iar, spre deosebire de detasare, contractul de munca nu este suspendat.
 
7. Perioada delegarii constituie vechime in munca. Aceasta deoarece pe parcursul ei salariatul presteaza activitate. Perioada delegarii se completeaza in rubrica privind modificarea contractului de munca din registrul general de evidenta a salariatilor.
 
8. In perioada delegarii se primesc drepturi salariale si se retin contributiile de asigurari sociale de stat, pentru somaj si pentru sanatate.
 
9. In perioada delegarii, salariatul raspunde patrimonial in fata unitatii angajatoare. In situatia in care salariatul a cauzat un prejudiciu unitatii unde a fost delegat, aceasta paguba se va putea intoarce impotriva unitatii angajatoare pentru acoperirea pagubei pricinuite de salariatul in cauza. La randul sau, unitatea angajatoare va stabili raspunderea patrimoniala a salariatului sau cu respectarea dispozitiilor Codului muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegareCodul munciimodificare temporara a locului de muncasalariatcontract de muncavechime in munca

Data aparitiei: 14 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt efectele pe care delegarea salariatului le poate produce? Nota: 3.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]