Stagiul de cotizare, conditie obligatorie pentru acordarea indemnizatiei medicale

incapacitate temporara de muncastagiul de cotizareOUG 158/2005indemnizatiesalarii minime brute
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 


Potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Se considera, astfel, stagiu de cotizare realizat o luna din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
 
Art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005 stabileste ca stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj. Perioadele in care salariatul beneficiaza de concedii si indemnziatii prevazute de ordonanta amintita se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
 
Sunt asimilate stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor din ordonanta 158/2005,  si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Procedura privind stabilirea stagiul de cotizare pe care o puteti utiliza este urmatoarea:
- identificati cele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical;
- identificati luna intreaga de stagiu ceruta de OUG 158/2005;
- indentificati pe parcursul celor 12 luni de referinta cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare, daca nu exista o luna integrala drept stagiu de cotizare, asa cum prevede legea.
 
La stabilirea stagiului de cotizare se iau in considerare si perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate pentru alti angajatori, activitate pentru care s-a platit contributia aferenta concediilor si indemnizatiilor. In cazul in care salariatul a mai prestat activitate la alti angajatori, in cele 12 luni anterioare celei in care i se acorda concediu medical este necesar sa solicitati salariatului o deverinta din care sa rezulte perioada pentru care s-a achitat contributia de concedii si indemnizatii precum si veniturile la care s-a achitat aceasta contributie de catre ceilalti angajatori. In plus, la stabilirea celor 22 de zile de stagiu de cotizare trebuie sa luati in considerare si perioadele asimilate, prevazute de ordonanta amintita, 158/2005.
 
Cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA, angajatul nu are dreptul la concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, daca nu indeplineste conditia stagiului minim de cotizare, respectiv daca in ultimile 12 luni nu are cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
 
Referitor la indemnizatia pentru concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, in cazul in care nu exista stagiu de cotizare dar salariatul se afla intr-o perioada de incapacitate temporara de munca, in baza certificatului medical, neprezentarea angajatului la locul de munca se considera absenta motivata, el fiind potat astfel. Totodata, daca salariatul a realizat stagiu de cotizare, indemnizatia va fi calculata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incapacitate temporara de muncastagiul de cotizareOUG 158/2005indemnizatiesalarii minime brute

Data aparitiei: 12 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stagiul de cotizare, conditie obligatorie pentru acordarea indemnizatiei medicale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]