Studiu de caz: Plata salariului pentru munca in ture

tureCodul munciicontract individual de muncaore suplimentarespor la salariucontract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: In cadrul societatii noastre salariatii lucreaza in ture, la foc continuu. Salariatii si-au dat acordul in ceea ce priveste si efectuarea muncii suplimentare. Totodata, in cuprinsul contractului colectiv este prevazuta compensarea prin ore libere platite se va face prin plata unui spor la salariu de 100%. In situatia in care un salariat a realizat, de exemplu,  184 ore intr-o luna, din care 8 suplimentare,  cate ore ar trebui sa ii platim fara cele suplimentare?
 
Raspuns: Asa cum dispune art. 120 alin. (1) din Codul muncii republicat munca suplimentara  reprezinta munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112. Art. 122 stabileste ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
 
Daca insa compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, conform art. 123 din Codul muncii. Cunantumul sporului acordat pentru munca suplimentara efectuata de catre salariat se stabileste prin negociere prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, contractul individual de munca,  spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Munca in ture nu face exceptie de la aceste prevederi privind munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore. Se poate intampla insa, ca in cazul muncii in ture, sa apara situatii in care numarul de zile in care salariatul presteaza activitate sa nu corespunda cu numarul zilelor lucratoare ale lunii. Astfel de situatii sunt intalnite in practica.
 
In aceste cazuri cuantumul salariului nu variaza in functie de numarul de ore lucratoare din luna respectiva.
 
Astfel ca, la stabilirea salariului numarul de ore lucrate se raporteaza la numarul orelor lucratoare ale lunii, conform programului de lucru. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Rezulta ca orele suplimentare se stabilesc raportata la durata normala a timpului de munca saptamanal.
 
Orele suplimentare stabilite astfel se vor compensa  conform prevederilor din Codul muncii republicat, art. 122 – 123.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tureCodul munciicontract individual de muncaore suplimentarespor la salariucontract colectiv de munca

Data aparitiei: 12 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Plata salariului pentru munca in ture Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]