Acordarea sporului de vechime NU este obligatorie

Spor de vechimeRevisalcontract colectiv de muncacontract individual de muncadrepturi legaledrepturi conventionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 



Salariatii incadrati in baza unui contract individual de munca beneficiaza de drepturi legale sau drepturi conventionale, acestea din urma fiind stabilite prin contracte colective de munca aplicabile sau contractele individuale de munca. Dreptul la sporul de vechime face parte din categoria drepturilor conventionale, nefiind deci un drept consacrat de lege. Ca atare, conditiile in care se aplica sunt prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil de munca aplicabil sau in cel individual de munca, in functie de caz, prin care a fost stabilit acest drept.
 
Operarea sporului de vechime in ReviSal este obligatorie?

Art. 4 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, modificata prin HG nr. 1105/2011, prevede ca in ReviSal se vor opera salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Totodata, art. 160 din Codul muncii defineste salariul ca fiind alcatuit din salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Asadar, componentele salariului sunt:
- salariul de baza;
- indemnizatiile;
- sporurile;
- alte adaosuri;
 
Dintre aceste componente, in ReviSal, asa cum prevede art. 4 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011, se opereaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.  Prin HG 1105/2011 a fost inlaturata obligatia inregistrarii in ReviSal a cuantumului sporului stabilind ca acestea vor fi inregistrate astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Prin urmare, sporurile vor putea fi inregistrare si transmise in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) atat sub forma de procent, cat si valoric (cuantum) dupa cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
 
In consecinta, daca sporurile sunt stabilite in contractul individual de munca sub forma de procent, in registrul general de evidenta a salariatilor vor fi inregistrate sub forma de procent. In cazul in care sporurile sunt prevazute in contractul individual de munca in cuantum, in ReviSal se va inregistra cuantumul acestora.

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Spor de vechimeRevisalcontract colectiv de muncacontract individual de muncadrepturi legaledrepturi conventionale

Data aparitiei: 07 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordarea sporului de vechime NU este obligatorie Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]