Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Atentie: Sporurile prevazute in acte aditionale la CIM se opereaza in Revisal

 

Intrebare:
In situatia in care se intocmeste act aditional la CIM in care sa se stipuleze ca salariatii vor lucra in 3 schimburi, fara a se mentiona acordarea sporului de noapte, este necesara inregistrarea acestui spor in Revisal Cum se inregistreaza in revisal faptul ca salariatul va presta munca in 3 schimburi? Se selecteaza in Revisal perioada inegala? In In cazul in care acest spor trebuie operat in registru, valoarea sporului va trebui inregistrata lunar, intocmid de fiecare data un act aditional nou?
 
Raspuns:
Art. 125 alin. (2) din Codul muncii republicat prevede ca salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
 
Salariatii de noapte beneficiaza, conform art. 126 din Codul muncii:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
 
Angajatorul va acorda astfel unul dintre cele doua tipuri de beneficii salariatilor de noapte asa cum sunt ei definiti la art. 125 alin. (2) din Codul muncii.
 
Cu alte cuvinte, salariatul care se regaseste in una dintre cele doua situatii, este salariat de noapte si intra sub incidenta art. 126 din Codul muncii republicat, beneficiind de una dintre modalitatile de recompensare pentru munca de noapte definite in cuprinsul articolului mentionat.
 
HG 1105/2011 a modificat art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), astfel: "g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca".
 
Astfel ca, in Revisal se vor inregistra  sporurile asa cum apar in contractul individual de munca, in suma fixa sau procent. Din coroborarea art. 17 alin. (3) lit. k) cu alin. (4) din Codul muncii republicat rezulta ca CIM cuprinde salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul. Sporurile constituie alte elemente constitutive ale veniturilor salariale.
 
Consideram, astfel ca ca repetitivitatea prestarii muncii de catre salariati, in conditiile in care se acorda sporul pentru munca de noapte, contituie un motiv intemeiat pentru includerea in contractul individual de munca a sporului acordat pentru munca prestata pe timpul noptii.
Sporul pentru munca de noapte introdus in CIM prin act aditional se va opera Revisal in termenul prevazut in HG 500/2011, respectiv in maxim 19 zile lucratiare de la intocmirea lui. Daca insa procentul de 25% se modifica, aceasta modificare va face obiectul unui nou act aditional si se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor.
 
In concluzie, daca in actul aditional sporul de noapte este prevazut in procent, in registrul general de evidenta a salariatilor veti inscrie procentul acestuia, exact asa cum este mentionat in actul aditional de modificare a CIM.  
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 06 Iunie 2012Votati pagina "Atentie: Sporurile prevazute in acte aditionale la CIM se opereaza in Revisal":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Intreruperea Celor 90 Zile De Concediu Medical Pentru Maternitate

Intrebare: Buna ziua, Sotia mea se afla intr'o situatie destul de dificila si nu stim ce solutie sa adoptam. In data de 26.03.2014 s'a internat in spital de unde a avut concediu medical pana in data de 16.04.2014. Ea este insarcinata in sapt 17 la data curenta. La data de 17.04 contractul ei pe firma respectiva a incetat si a inceput un contract de munca fara perioada de proba si contract pe termen nedeterminat, pe aceeasi functie, la firma mama care are sediul in alta localitate. La data de 22.04 si pana in 30.04 a intrat intr'un concediu medical de la medicul de familie. Firma fiind in alta localitate si sarcina fiind destul de grea pt ca e si putin mai in varsta, ca sa fim siguri ca vom avea si noi un copil, doctorita ne'a recomandat sa intre in medical continuu. In perioada de 01.05 ar trebui sa mearga la munca, dar este zi libera legala si in perioada 02.05-08.05 ar avea dreptul la 5 zile libere legale pt casatorie, deoarece urmeaza sa avem nunta pe data de 8.05. Din data de 09.05 intra in concediu medical din nou. Dorim sa ne ajutati cu un sfat pentru ca, recunosc, nu suntem bine informati. Aceasta perioada de la 01.05-08.05 este considerata intrerupere si o afecteaza pe ea cu ceva? Pierdem indemnizatia copilului? La 90 zile de medical ar trebui sa mearga la comisie. In prenatal ar trebui sa intre de la 01.08.2014. E posibil sa isi primeasca aceste zile libere legale sau trebuie sa aiba concediu medical inclusiv pe data de 01.05 si pana in 08.05? Nu stim ce sa facem si cum sa procedam, mai ales ca suntem intr'o situatie financiara destul de grea si nu putem risca sa pierdem indemnizatia. Nu stim ce se poate intampla daca are loc aceasta intrerupere si daca intr'adevar perioada de la 01.05-08.05 este considerata intrerupere. Multumim si asteptam cat mai repede raspunsul dvs.

Raspuns: Ma scuzati ca revin....cele 90 zile trebuie sa fie consecutive pentru a'i fi aprobate alte 30 zile d... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEDin reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI