Care este durata maxima de acordare a concediului de boala profesionala?

incapacitate temporara de muncaLegea 346/2002durata concediuluiact normativnorme de aplicareconcediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Art. 32 alin. (1) din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Durata maxima de acordarea a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile pe an, potrivit art. 35 din cuprinsul aceluiasi act normativ, perioada care se calculeaza incepand din prima zi de concediu medical.
 
Concediul medical poate fi prelungit in conformitate cu prevederile art. 36 din lege, in situatiile prevazute in cuprinsul acestui articol. Astfel ca, in situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale si profesionale a asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile. Medicul asiguratorului poate decide, fie prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, fie reluarea activitatii in acelasi loc de munca sau in alt loc de munca ori poate propune pensionarea de invaliditate. Prelungirea concediului medical peste limita a 180 de zile poate fi facuta pentru cel mult 90 de zile, pe baza evolutiei cazului si a rezultatelor actiunilor de recuperare, conform procedurilor stabilite de CNPAS.
 
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 180 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire, conform art. 54 din cuprinsul Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare. Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. Totodata, art. 55 alin. (1) din aceeasi norma prevede ca medicul curant poate propune, in situatii temeinic justificate, prelungirea concediului pentru incapacitate temporara de munca, peste 180 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate. Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului de recuperare, trecerea temporara in alt loc de munca, reducerea timpului de munca, reluarea activitatii in aceeasi profesie sau intr-o alta profesie ori pensionarea de invaliditate. Prelungirea concediului medical, peste 180 de zile, se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de CNPAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.
 
Rezulta din prevederile expuse ca durata de acordare a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale este de 180 de zile in intervalul de un an, calculata din prima zi de concediu medical, iar durata poate fi prelungita incepand cu a 91-a zi cu cel pana la 180 de zile, numai cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. In plus, concediul medical pentru incapacitate temporara de munca acordat ca urmare a intervenirii unui accident de munca sau a unei boli profesionale poate fi prelungit peste 180 de zile, pentru cel mult 90 de zile de medicul expert al asigurarilor sociale la propunerea medicului curant in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate conform procedurilor stabilite de CNPAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incapacitate temporara de muncaLegea 346/2002durata concediuluiact normativnorme de aplicareconcediu medical

Data aparitiei: 06 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care este durata maxima de acordare a concediului de boala profesionala? Nota: 3.6 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]