Donatia poate fi acordata de salariat, ca tert al angajatorului?

donatieCod CivilCodul munciiacordorganizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul poate dona bani, ca tert al angajatorului?


Intrebare: Societatea noastra a incheiat un contract de parteneriat cu o organizatie non-guvernamentala pentru a ajuta persoanele nevoiase. Modalitatea in care se vor colecat sumele donate de catre salariati se va face prin retinerea lunara salariu, sub titlu de donatie, pe baza unui card de donatie semnat de catre salariat. Este legala o astfel de procedura?
 
Raspuns: Art. 985 din Codul civil prevde faptulca donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar. Ceea ce inseamna ca donatia da nastere unui raport juridic intre donatar si donator. Din informatiile transmise intelegem ca salariatii au semnat un document care prevede donarea unor sume de bani din salariu iar aceste sume de bani sunt retinute de angajator din salariu. Acest document a fost semnat in baza contractului de parteneriat incheiat intre angajator cu organizatia fara scop patrimonial in scopul ajutorarii persoanelor nevoiase.
 
Fata de acest raport juridic nascut intre salariat si organizatia non-guvernamentala, angajatorul are calitatea de tert, in baza inscrisului semnat de salariat. Indeplinirea obligatiilor pe care salariatul si le-a asumat fata de organizatia non-guvernamentala nu poate fi realizata prin retineri din salariu de catre angajator in lipsa unui titlu executoriu si a infiintarii unei popriri.
 
Art. 159 alin. (2) din Codul muncii dispune ca pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani iar art. 169 alin. (1) stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
 
In plus, cauza donatiei la care salariatul s-a obligat nu poate consta in acordul de parteneriat incheiat de angajator cu organizatia in cauza. Astfel ca in situatia expusa este necesara sa existe vointa salariatului de a darui sumele de bani organizatiei cu care angajatorul a semant contract de donatie, cordul incheiat de angajator cu respectiva organizatie neputand sta la baza donatiei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
donatieCod CivilCodul munciiacordorganizatie

Data aparitiei: 05 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Donatia poate fi acordata de salariat, ca tert al angajatorului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]