Creantele salariale se suporta din Fondul de salarii

Legea 200/2006creante salarialefondul de garantarecontractul colectiv de muncainsolventa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Suntem o firma afalta in insolventa inca din luna martie a.c. si am restante cu plata salariilor. Din cate am citit in Legea 200/2006 platiile ar putea fi efectuate din fondul de garantare. Intrebarea mea este, de la AFOM, ce suma primesc de la fondul de garantare? Salariul brut comunicat de INS, respectiv 2126 lei sau netul aferent acestuia?


Raspuns: Din Fondul de garantare se asigura, asa cum prevede art. 2 din Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarâri judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa.

Art . 13 alin. (1) din cuprinsul actului normativ amintit defineste categoriile de creante salariale care se suporta din resursele Fondului de garantare, dupa cum urmeaza:
a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.

Totodata, conform alin. (2)  al art . 13 din cuprinsul actului normativ, din Fondul de garantare nu se suporta contributiile sociale datorate de angajatorii in stare de insolventa.  In plus, conform prevederilor art. 15 alin. (1) din cuprinsul legii creantele salariale prevazute la art. 13 alin. (1) lit. a), c), d) si e) se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice, fara  a se depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei..

Potrivit art. 19 alin. (1) din Legea 200/2006, stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa. Totodata, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.

Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora nu se realizeaza de angajator ci de agentia teritoriala de ocupare si formare profesionala la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.
Referitor la perioada maxima, asa cum am aratat, aceasta este de 3 luni calendaristice. Conform art. 15 alin. (2) aceasta perioada este perioada anterioara datei la care se solicita acordarea drepturilor si preceda sau succeda datei deschiderii procedurii insolventei. Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, o alta solicitare privind plata creantelor salariale poate fi facuta numai daca perioada prevazuta la alin. (2) este mai mica de 3 luni.


Prin urmare, legiuitorul nu limiteaza numarul solicitarilor dar o alta solicitare privind plata creantelor salariale poate fi facuta numai daca perioada pentru care s-a solicitat anterior plata creantelor salariale este mai mica de 3 luni.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 200/2006creante salarialefondul de garantarecontractul colectiv de muncainsolventa

Data aparitiei: 04 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Creantele salariale se suporta din Fondul de salarii Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]