Reducerea programului de lucru. VIDEO

odul munciireducere a programului de lucruore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un angajator a adoptat masura reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, stabilind prin decizie ca ziua de vineri va fi zi nelucratoare.

Intr-una din saptamanile astfel reduse, in ziua de joi, constata ca pentru a doua zi (vinerea in care toti salariatii au contractele suspendate) este nevoie de prezenta la serviciu a unui anumit numar de angajati, pentru lucrari urgente.

Este legala prestarea muncii de acesti angajati in aceste conditii? Daca raspunsul este "da", ziua respectiva de vineri va fi platita in regim de ore suplimentare, sau program normal de lucru, anulandu-se decizia de suspendare pentru ziua din saptamana respectiva?

Care este sanctiunea faptului ca, adoptata fiind masura reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana pentru o anumita perioada, exista salariati care in aceasta perioada vor avea saptamani in care vor lucra toate cele 5 zile ?

In perioada in care este adoptata aceasta masura a reducerii programului de lucru, se por efectua ore suplimentare?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro




Raspuns: Art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Asadar, in baza acestei prevederi legale, angajatorul are dreptul in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare sa elimine o zi de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor.

Astfel cum reiese din dispozitiile legale citate, reducerea programului si a salariului dureaza pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului. Or, in situatia in care se ivesc lucrari urgente care impun prezenta la serviciu a salariatilor inseamna ca situatia care a determinat reducerea programului si a salariului s-a remediat. Drept urmare, decizia prin care angajatorul a dispus reducerea programului de lucru  isi inceteaza efectele, salariatii reluandu-si activitatea in cadrul programului de lucru. De aceea, orele astfel prestate nu au regimul juridic al orelor suplimentare ci sunt ore prestate in cadrul programului de lucru.

O noua reducere a programului de lucru poate interveni in baza unei decizii de reducere a programului de lucru luata cu respectarea conditiilor impuse de art. 52 alin. (3) respectiv existenta reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare si cu respectarea procedurii prevazute de acelasi text de lege.

 Efectuarea orelor suplimentare presupune o crestere a activitatii angajatorului iar dispozitiile art. 52 alin. (3) din Codul muncii se aplica, astfel cum dispune expres textul de lege, atunci cand activitatea angajatorului este redusa. Asa fiind, apreciem ca efectuarea orelor suplimentare nu poate coexista cu reducerea programului de lucru.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
odul munciireducere a programului de lucruore suplimentare

Data aparitiei: 29 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reducerea programului de lucru. VIDEO Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]