Munca la negru costa statul roman pierde 2,7 mld. euro pe an

munca la negrucodul munciilega 40/2011Consiliul Fiscalsomajsalariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, in economia romaneasca actuala exista un numar de 4,2 milioane de salariati, insa numarul persoanelor care desfasoara activitate la negru este destul de mare, depasind 2,3 milioane. Conform unor calcule estimative facute de Ziarul Financiar, pentru fiecare salariat care lucreaza la negru cu un salariul minim de 180 de euro statul roman pierde 100 euro / angajat ca urmare a neincasarii impozitului si contributiilor sociale obligatorii. Astfel ca suma pe care statul o pierde anual ca urmare a munci la negru se ridica undeva la aproximativ 2,76 miliarde de euro.
 
Odata cu modificarile aduse Codului muncii prin legea 40/2011, pedepsele pentru angajatorii care folosesc munca la negru s-au inasprit, un angajator riscand inclusiv inchioare daca se constata ca in compania sa exista mai mult de 5 angajati incadrati fara forme legale, respectiv contract individual de munca incheiat in conformitate cu Codul muncii republicat. Cu toate acestea, numarul locurilor de munca nu este suficient.
 
In decursul primelor 11 luni ale anului trecut inspectorii de munca au facut aproape 100.000 de controale pentru depistarea muncii la negru, cu 15% mai multe fata de anul 2010 si au gasit peste 9.700 de angajatori care foloseau munca la negru (cu 11,9% mai multi fata de anul anterior). Amenzile acordate acestor angajatori, care au angajat 29.000 de persoane fara forme legale, au fost in cuantum de 24,5 milioane de euro.
 
"Intr-adevar, modificarea Codului muncii care califica drept infractiune munca la negru a scos o parte din locurile de munca la suprafata (dupa estimarile noastre, doar un procent de 4%). Insa realitatea arata ca, fara indoiala, acest fenomen nu este inca stapânit de autoritati. Trebuie facute in continuare eforturi: scaderea contributiilor platite de salariat si angajatori, continuarea campaniilor de control, dar si constientizarea si resposabilizarea lucratorilor privind efectul benefic al incheierii contrac­tului individual de munca", a afirmat avocatul specializat in dreptul muncii Costel Gilca, managing partner la SCPA Gilca & Vasiliu.
 
Din datele puse la dispozitie de Consiliul Fiscal reiese ca munca la negru este cu 900.000 de persoane mai mare in prezent in comparatie cu anul 2008. Aceasta crestere poate fi explicata, statistic, si prin faptul ca, luni la rand, rata somajului scadea in 2009 si in 2010, dar numarul de salariati nu reusea sa creasca. In prezent, la o populatie apta de munca de aproape 10 milioane de persoane, exista 4,2 milioane de salariati si mai putin de 426.000 de someri (la o rata a somajului inregistrat de 4,7%).

Sursa: Ziarul Financiar

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca la negrucodul munciilega 40/2011Consiliul Fiscalsomajsalariati

Data aparitiei: 28 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca la negru costa statul roman pierde 2,7 mld. euro pe an Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]