8% dintre angajatii din Romania sunt agresati psihologic la locul de munca

POSDRUColfaceFemeia conteazaagresivivatediscriminaremobbing
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Agresivitatea psihologica la locul de munca este un fenomem puternic resimtit si de catre angajatii din Romania, asa cum arata rezultatele obtinunte in urma activitatilor desfasruate de Asociatia Colfase in cadrul proiectului "Femeia Conteaza".

„Aproximativ 8% dintre angajatii din Romania sunt agresati psihologic, sistematic, la locul de munca, iar acest fenomen, mai putin cunoscut ca atare si denumit de catre specialisti mobbing, nu este mai frecvent la noi decat in alte tari ale Uniunii Europene. Nivelul pe care l-am inregistrat printr-o ancheta sociologica este cel al mediei europene”, a precizat Roxana Toganel, managerul proiecutlui „Femeia conteaza” derulat de Asociatia Colfasa.

Prezentand rezultatele activitatilor derulate in cadrul proiectului, finantat din fonduri europene nerambursabile, Roxana Toganel a mentionat faptul ca mobbing-ul constatat de sociologi este de circa patru ori mai frecvent in companiile private decat in cele publice - 79,7% fata de 20,3%.

Conform studiuluim, desi hartuirea psihologicala locul de munca este preponderenta (71,6%), exista si situatii care tin de discriminarea de gen, hartuirea sexuala, conflicte de munca reale, dar si de sfera patologicului. In cazul mobbing-ului, agresiunea asupra salariatului are un caracter sistematic si se realizeaza prin intimidare, umilire, discreditare, izolare, stigmatizare etc.

In cadrul proiectului „Femeia conteaza!” a fost infiintat, in Bucuresti, primul centru anti-mobbing din Romania unde victimele primesc consiliere psihologica juridicasi orientare profesionala. Centrul anti-mobbing este un exemplu ca „fondurile europene sunt folosite asa cum trebuie”, a afirmat deputatul PNL Cristina-Ancuta Pocora, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor.

Proiectul este finantat de Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU), bugetul total fiind de 16,5 milioane lei, din care circa 14,34 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile. Bugetul de stat a contribuit cu aproximativ 1,83 milioane lei, iar Colfasa si cei patru parteneri ai sai cu suma de circa 330.000 lei. Proiectul are o durata de trei ani si se va incheia in iulie 2012.

Sursa. Money.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
POSDRUColfaceFemeia conteazaagresivivatediscriminaremobbing

Data aparitiei: 28 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

8% dintre angajatii din Romania sunt agresati psihologic la locul de munca Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]