Transferul salariatilor in cazul fuziunii prin absorbtie

HG 500/2011CIMCodul munciitransferfuziune prin absorbtieRevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: In cazul in care doua societati din cadrul grupului fuzioneaza,  cum vor fi transferati angajatii pe cealalta societate? In ce temei le inceteaza CIM pe vechea societate si in ce baza li se va face noul CIM ? Sau se va face doar un act aditional prin care se modifica denumirea societatii?

Raspuns: Fuziunea societatilor comerciale se realizeaza fie prin absorbirea unei societati de catre o alta societate, fie prin contopirea a doua sau mai multe societati comerciale. In cazul fuziunii prin absorbtie societatea care absoarbe dobandeste atat drepturile, cat si obligatiile celei absorbite, in timp ce in cazul fuziunii prin contopire se constituie o noua societate comerciala, iar obligatiile vechilor societati se transfera celei noi infiintate.

In speta intelegem ca se produce o fuziune prin absorbtie, societatea absorbita incetand prin urmare sa existe. Potrivit art. 1 din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, prevederile prezentei legi reglementeaza conditiile in care se realizeaza protectia drepturilor de care beneficiaza salariatii, prevazute in contractele individuale de munca si in contractul colectiv de munca aplicabil, in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii. In conformitate cu art. 173 alin. (1) din Codul muncii , republicat, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, iar alin. (3) stabileste ca transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar. Odata cu fuziunea societatilor comerciale se produce si transferul colectiv al salariatilor in virtutea legii, la data fuziunii avand loc si transferul salariatilor de la cedent (societatea absorbita) la cesionar (societatea absorbanta). Asadar, transferul are loc de drept prin simplul efect al fuziunii. Prin urmare drepturile si obligatiile salariatilor societatii absorbite (cedent), care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului vor fi transferate integral societatii absorbante (cesionar).

Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa aceasta modificare a CIM intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul colectiv opereaza in virtutea legii si nu reprezinta manifestarea de vointa a celor doua parti la incheierea contractului individual de munca.
Astfel, in cazul transferului contractul individual de munca al salariatului societatii absorbite (cedente) nu inceteaza, ci va fi transferat societatii absorbante (cesionare) care devine noul angajator in temeiul contractului de fuziune incheiat intre cele doua societati comerciale care trebuie sa contina si mentiuni in privinta salariatilor transferati.

Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, motiv pentru care apreciem ca nu este necesara incheierea unor noi contracte individuale de munca sau a unor acte aditionale la CIM in privinta salariatilor transferati.

Desi HG 500/2011 nu cuprinde dispozitii speciale in ceea ce priveste inregistrarea si transmiterea prin ReviSal a salariatilor transferati colectiv, atat societatea cedenta, cat si societatea cesionara au obligatia completarii si transmiterii registrului cu elementele prevazute de art. 3 alin. (2) din HG 500/2011. Astfel, transferul colectiv va trebui reflectat in registrele electronice de evidenta al salariatilor atat in cazul societatii cedente (societatea absorbita), cat si in acela al societatii cesionare (societatea absorbanta). Societatea cedenta va inscrie operatiunea transferului colectiv precum o incetare de CIM. Astfel, va inregistra incetarea contractelor individuale de munca - din campul Temei incetare contract va selecta alt temei, iar in campul Explicatie va mentiona: transfer efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii, republicat.

Societatea cesionara va deveni de la data a producerii efectelor fuziunii noul angajator al salariatului transferat, fapt pentru care va inregistra in registrul electronic salariatii transferati ca noi salariati ai acestuia cu toate drepturile din contractele individuale de munca cedate de societatea absorbita. Astfel, va inregistra in ReviSal salariatii transferati ca noi salariati, inscriind in campul Data incepere activitate data efectiva a transferului efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii . In campul Alte detalii/informatii contract cesionarul va face mentiuni privind transferul efectuat si actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul colectiv al salariatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 500/2011CIMCodul munciitransferfuziune prin absorbtieRevisal

Data aparitiei: 23 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transferul salariatilor in cazul fuziunii prin absorbtie Nota: 3.5 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]