Angajatorul poate avea calitatea de tert poprit?

angajatorpoprireatert popritCodul de procedura civila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: In situatia in care ANAF trimite unei societati un titlu executoriu pentru unul dintre salariatii sai, cui ii revine sarcina popririi pe salariu, angajatorului sau bancii?
 
Raspuns: Reglemenarea popririi este facuta de Codul de procedura civila , unde exista o sectiune speciala destinata numai executarii silite prin poprire (art. 452 si urm. Cod procedura civila).

Calitatea de tert poprit a societatii angajatoare si obligatiile pe care aceasta calitate i le atribuie se nasc in cadrul procedurii de executare silita pornita de ANAF in dosarul executional, moment de la care societatea angajatoare este obligata in aceasta calitate in sensul dispozitiilor prevazute de Codul de procedura civila.

Potrivit art. 454 Cod procedura civila , poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.  Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
Asadar, in adresa de poprire inaintata spre exemplu unui angajator se pune in vedere acestuia si interdictia de a plati debitorului sumele de bani ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.

Poprirea este unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in cazul in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie. Angajatorul are obligatia de a consemna suma de bani datorata catre angajatul sau cu titlu de salariu si de a trimite dovada executorului sau de a plati direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, dupa caz, conform art. 456 alin. (1) lit. a) si b) C.pr.civ., de fiecare data cand este infiintata poprirea de catre executorul judecatoresc sau este dispusa de instanta de judecata, potrivit dispozitiilor art. 453 alin. (1) si (2) C.pr.civ. pentru sume datorate de catre salariatii sai in baza unor titluri executorii precum cele care constata creante fiscale, hotarari judecatoresti, acte autentificate de notarul public, contracte de credit bancar etc.

Angajatorul comunica bancii informatiile cu privire la transferurile de sume din contul societatii in conturile salariatilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin urmare, angajatorul si nu banca, are obligatia popririi.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatorpoprireatert popritCodul de procedura civila

Data aparitiei: 21 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul poate avea calitatea de tert poprit? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]