Atentie la prevederile legale speciale privind discriminarea

discriminarecontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In toate cazurile de discriminare prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 137/2000, persoanele discriminate au dreptul sa pretinda despagubiri proportional cu prejudiciul suferit precum si restabilirea situatiei anterioare discriminarii sau anularea situatiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun, iar cererea de despagubire este scutita de taxa de timbru.

Astfel, daca instanta judeca o plangere impotriva unui act de discriminare ce a avut ca efect desfacerea sau modificarea contractului de munca, angajatorul poate fi obligat la reintegrarea in unitate sau la locul de munca a persoanei respective. Totodata, angajatorul va fi obligat sa plateasca si remuneratia pierduta datorita modificarii/incetarii contractului de munca. Cu toate acestea, spre deosebire de Codul muncii, obligatia de reintegrare a angajatorului nu este absoluta, art. 43 alin. (2) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati facand referire la ceea ce se poate intampla atunci cand reintegrarea nu mai este posibila. Intr-o asemenea situatie, angajatorul va fi obligat la o despagubire egala cu prejudiciul real suferit de angajat, valoarea prejudiciului fiind stabilita potrivit legii (respectiv de catre instanta).

Art. 43 din Legea nr. 202/2002 face referire expresa la o asemenea solutie atunci cand angajatorul modifica unilateral relatiile de munca sau conditiile de munca.

Credem insa ca solutia ar trebui sa fie pe deplin aplicabila si atunci cand masura anulata de catre instanta ca urmare a plangerii discriminatului a constat in desfacerea contractului de munca.

Drept, dar nu abuz!

Bunaoara, intr-un caz prin hotararea judecatoreasca s-a dispus reintegrarea contestatoarei in functia din care i se desfacuse contractul de munca.

Unitatea a facut demersurile necesare in vederea reintegrarii acesteia in functia avuta anterior, insa, datorita faptului ca postul de administrator era ocupat la data pronuntarii deciziei de reintegrare, de o persoana care in acel moment se afla in concediu medical - neexistand astfel posibilitatea pentru unitate de a se dispune desfacerea contractului de munca a acestei persoane, s-a oferit contestatoarei, in mod provizoriu, un alt post, echivalent cu cel de administrator.

Avand in vedere ca, contestatoarea a refuzat ocuparea acestui post, unitatea a emis decizia nr. 28/4.11.1992, prin care s-a dispus reintegrarea in postul avut anterior, incepand cu data de 1.11.1992, constatand ca pana la aceasta data, contestatoarea nu a prestat niciun fel de activitate.

Fata de aceste imprejurari, instanta a constatat ca pentru aceasta perioada contestatoarei nu i se pot acorda drepturi banesti.

Testarea privind alcoolul si drogurile – un atentat la DREPTUL la egalitate de tratament?

Testarea abuzului de alcool, droguri si substante stupefiante necesita atentie deosebita datorita consecintelor negative pe care le produce consumul acestor substante asupra individului si a colectivitatilor de munca. Consumul si abuzul de alcool si droguri duce la cresterea absenteismului, a accidentelor de munca, a imbolnavirilor si a unor cheltuieli medicale. In unele state dezvoltate, desi consumul de substante stupefiante este raspandit, testul pentru droguri este interzisa. Totusi, patronii pot cere angajatilor sa se supuna unui asemenea test.
 
Argumentele impotriva testarii pentru alcool si droguri refera la urmatoarele aspecte:
- violarea drepturilor angajatilor;
- nu in toate cazurile consumul de alcool si droguri afecteaza rezultatele muncii;
- angajatorii pot abuza de rezultatele testarii;
- uneori, rezultatele sunt inexacte sau interpretate in mod eronat.

Testarea pentru droguri a provocat discutii si aprecieri pro si contra. Totusi, daca se indeplinesc anumite cerinte, testarea poate fi apreciata ca fiind legala.

Astfel, aplicarea unor astfel de proceduri se justifica atunci cand:
- consecintele abuzului de alcool si de droguri sunt severe;
- sunt accesibile proceduri exacte de testare;
- este obtinut acceptul scris al angajatului;
- rezultatele testarii sunt tratate confidential, ca orice inregistrare medicala;
- exista un program complet de consiliere.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
discriminarecontract de munca

Data aparitiei: 16 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie la prevederile legale speciale privind discriminarea Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]