Plata indemnizatiei de maternitate in cazul cumulului de functii

cumul de functiiindemnizatie maternitateconcediu maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
O salariata are contract de munca pe durata nedeterminata si lucreaza la doua societati: in una cu program normal (8 ore) in cealalta cu timp partial (2 ore).

Salariata intra in concediu de maternitate si prezinta un certificat medical.

Care este modalitatea de calcul a concediului la cele doua societati?

Raspuns:
Conform art. 72 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabilesc ca, pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din O.U.G. nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

In aceasta situatie, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor

La alin.(2) al aceluiasi articol se prevede ca, pe copiile certificate se va inscrie «Conform cu originalul» si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile iar, potrivit alin. (3), angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1.

Asadar, atat angajatorul la care salariata isi desfasoara activitatea de 8 ore/zi, cat si angajatorul la care salariata isi desfasoara activitatea cu 2 ore/zi au obligatia sa calculeze si sa plateasca indemnizatia de maternitate.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza de angajatorul la care salariata are venitul mai mare in baza primelor doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical. Celalalt angajator va calcula indemnizatia de maternitate in baza copiilor celor doua exemplare ale certificatulului medical certificate de medicul prescriptor in conformitate cu art. 72 alin. (2) mai sus citat.

In ceea ce priveste calculul indemnizatiei de maternitate, art. 25 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 stabileste ca cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

Art. 10 alin. (1) stabileste ca baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

In consecinta, in baza certificatului medical prezentat in conditiile art. 72 din Norma metodologica de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 mai sus citat, fiecare dintre cei doi angajatori vor calcula indemnizatia de maternitate dupa urmatoarele reguli:

I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Se stabileste numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS. Se totalizeaza numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.

II. Se totalizeaza veniturile persoanei pentru cele 6 luni luate in calcul.

III. Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.

IV. Se calculeaza indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical la care se aplica procentul stabilit pentru tipul de concediu, in situatia expusa, de 85%.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functiiindemnizatie maternitateconcediu maternitate

Data aparitiei: 10 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Plata indemnizatiei de maternitate in cazul cumulului de functii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]