Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Procedura de incetare a contractului in cazul pensionarii pentru invaliditate grad III

Intrebare: Care este modalitatea de incetare a activitatii in cazul pensionarii unui salariat pentru invaliditate? Pensionarul de invaliditate poate fi incadrat in munca, exista prevederi legale referitoare la acest lucru?


Raspuns: Una dintre situatiile prevazute in art. 56 alin. (1) din Codul muncii, republicat, care atrage incetarea de drept a contractului individual de munca este pensionarea de invaliditate. Astfel, potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, potrivit dispozitiilor art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Potrivit art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, în conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, încadrati în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Asadar, in temeiul acestei dispozitii legale pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate li se permite sa cumuleze pensia de invaliditate cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, deci cu venituri salariale (rezultate din desfasurarea muncii in temeiul unui CIM cu timp partial cu cel mult jumatate de norma). Apreciem insa ca aceasta dispozitie legala instituie o facultate a pensionarului de invaliditate grad III si nu o obligatie legala pentru angajator.

Totodata, fara a distinge intre gradele de invaliditate astfel cum le stabileste Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Codul muncii prevede ca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate contractul individual de munca existent inceteaza de drept.

Asadar, la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate contractul individual de munca existent inceteaza de drept. onstatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 09 Mai 2012Votati pagina "Procedura de incetare a contractului in cazul pensionarii pentru invaliditate grad III":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Intreruperea Celor 90 Zile De Concediu Medical Pentru Maternitate

Intrebare: Buna ziua, Sotia mea se afla intr'o situatie destul de dificila si nu stim ce solutie sa adoptam. In data de 26.03.2014 s'a internat in spital de unde a avut concediu medical pana in data de 16.04.2014. Ea este insarcinata in sapt 17 la data curenta. La data de 17.04 contractul ei pe firma respectiva a incetat si a inceput un contract de munca fara perioada de proba si contract pe termen nedeterminat, pe aceeasi functie, la firma mama care are sediul in alta localitate. La data de 22.04 si pana in 30.04 a intrat intr'un concediu medical de la medicul de familie. Firma fiind in alta localitate si sarcina fiind destul de grea pt ca e si putin mai in varsta, ca sa fim siguri ca vom avea si noi un copil, doctorita ne'a recomandat sa intre in medical continuu. In perioada de 01.05 ar trebui sa mearga la munca, dar este zi libera legala si in perioada 02.05-08.05 ar avea dreptul la 5 zile libere legale pt casatorie, deoarece urmeaza sa avem nunta pe data de 8.05. Din data de 09.05 intra in concediu medical din nou. Dorim sa ne ajutati cu un sfat pentru ca, recunosc, nu suntem bine informati. Aceasta perioada de la 01.05-08.05 este considerata intrerupere si o afecteaza pe ea cu ceva? Pierdem indemnizatia copilului? La 90 zile de medical ar trebui sa mearga la comisie. In prenatal ar trebui sa intre de la 01.08.2014. E posibil sa isi primeasca aceste zile libere legale sau trebuie sa aiba concediu medical inclusiv pe data de 01.05 si pana in 08.05? Nu stim ce sa facem si cum sa procedam, mai ales ca suntem intr'o situatie financiara destul de grea si nu putem risca sa pierdem indemnizatia. Nu stim ce se poate intampla daca are loc aceasta intrerupere si daca intr'adevar perioada de la 01.05-08.05 este considerata intrerupere. Multumim si asteptam cat mai repede raspunsul dvs.

Raspuns: Ma scuzati ca revin....cele 90 zile trebuie sa fie consecutive pentru a'i fi aprobate alte 30 zile d... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEReviste Gratuite
Reviste gratuite
Alerter
Alerter
Serviciu instant de informare
Top articole
Noutati
Codul Muncii pentru CONTABILI
» Detalii Click Aici «
Important: Manualul Expertului in Legislatia muncii
» Detalii Click Aici «
Nou! Cele 9 proceduri obligatorii in Resurse Umane
» Detalii Click Aici «
Harta completa a tuturor veniturilor platite de angajatori.Contributii si Impozite
» Detalii Click Aici «
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii
» Detalii Click Aici «Club
Forum Legislatia Muncii
Intra in legatura cu experti si colegi
Vezi ultimele discutii

Din reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI