Propunere pentru modificarea Indemnizatiei de crestere a copilului

OUG 111/2010propunere legislativaindemnizatieproiectexpunere motivediscriminare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Deputatii si senatorii UDMR au inaintat spre dezbatere o propunere legislativa ce urmareste modificarea OrdonanÅ£ei de Urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.  Iata care sunt articolele din ordonanta propuse spre modificare:  

Art. I - OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial nr 830 din 10 decembrie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La art. 2 alin (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din actrivitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) incepand cu nasterea celui de-al patrulea copil, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara;

2. Alin. (3) al art. 7 se abroga.

3. Alin. (1), (2) si (3) din art. 9 se abroga.

4. Art. 10 se abroga.


5. La art. 16. alin. (1), literele b) si i) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"b) s-a implinit o luna de la decesul copilului.

i) in situatia in care beneficiarul al carui copil nu a implinit varsta de 2 ani sau 3 ani, dupa caz, realizeaza venituri supuse impozitului potrivit art. 2 din ordonanta, iar suma obtinuta din aceste venituri este egala sau depaseste nivelul indemnizatiei stabilite conform prevederilor prezentei legi;"

6. La art. 16 alin. (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

In cazul in care beneficiarul al carui copil nu a implinit varsta de 2 ani sau 3 ani, dupa caz, realizeaza venituri supuse impozitului potrivit art. 2 din ordonanta si suma totala obtinuta din aceste venituri este mai mica decat nivelul indemnizatiei stabilit initial conform prevederilor prezentei legi, beneficiarul este inderptatit la diferenta dintre nivelul indemnizatiei initial stabilit si suma veniturilor realizate potrivit prezentului articol."

7. La art. 17 alin (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Dreptul la stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care se constata una dintre situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) literele a-h si j-k."

Prin expunerea de motive deputatii si senatorii UDMR subliniaza importanta revenirii la nivelul indemnizatiei pentru crestere copil anterior introducerii masurilor de austeritate bugetara. Masura urmareste promovarea interesului copilului de a petrece mai mult tip cu parintii, acestia fiind stimulati prin asigurarea unui suport financiar stabil pentru familie corespunzator nivelului de trai anterior nasterii copilului.

Tot in expunerea de motive sunt enumerate aspectele avute in vedere de principalele prevederi ale  prezentei propuneri legislative. Printre acestea se numara revenirea la cuantumul indemnizatiei pentru crestere copil la nivelul anterior aplicarii masurilor de austeritate bugetara, inlaturarea acelor prevederi discriminatorii referitoare la plata indemnizatiei incepand cu cel de-al patrulea copil, posibilitatea realizarii veniturilor impozabile pe perioada concediului de crestere copil, prin incadrare cu timp partial.

Initiativa legislativa are la baza principii precum:

"a) echitatea in sprijinul financiar asumata de stat, prin compensarea scaderii nivelului de trai survenit in urma nasterii si ingrijirii copiilor in familie
b) stimularea reintergrarii parintelui beneficiar al concediului pentru cresterea copilului  pe piata fortei de munca
c) recuperarea capacitatii de munca a persoanei care ingrijeste copilul in cazul decesului copilului
d) nediscriminare in acordarea drepturilor pe criteriul numarului de copii", potrivit expunerii de motive.

Prin masura de prelungire a concediului de crestere a copilului insotit de indemnizatie aferenta acordata timp de o luna de la decesul copilului se urmareste acordarea parintelui copilului decedat a unei perioade de recuperare psihica si/sau fizica. Aceasta masura vine si in ajutarea  angajatorului in cazul in care parintele copilului decedat isi va relua activitatea inainte de termenul stabilit.


Initiativa legislativa poate fi consultata aici.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 111/2010propunere legislativaindemnizatieproiectexpunere motivediscriminare

Data aparitiei: 08 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere pentru modificarea Indemnizatiei de crestere a copilului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]