Ce este contraventia in domeniul relatiilor de munca?

relatii de muncaInspectia MunciiCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contraventia reprezinta acea fapta savarsita cu vinovatie, care aduce atingere unor valori sociale, altele decat cele ocrotite prin legea penala. Stabilirea si sanctionarea contraventiei se face dupa caz, prin lege, ordonanta ori hotarare a Guvernului.

Pornind de la aceasta definitie a contraventiei, formulata in cadrul Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, putem enunta conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca o fapta sa fie sanctionata contraventional de Inspectia Muncii :

• conduita interzisa trebuie sa fie prevazuta in cadrul unei legi organice, legi ordinare, ordonante a guvernului sau dupa caz, in cadrul unei hotarari a guvernului.

Contravenientul are obligatia de a raspunde pentru conduita sa ilicita, dar in acelasi timp, are si dreptul de a fi sanctionat contraventional numai in limitele si conditiile reglementate in mod expres prin actul normativ. In domeniul relatiilor de munca/sanatatii si securitatii in munca, nu pot fi stabilite si sanctionate contraventii prin alte acte cu caracter normativ in afara celor enumerate mai sus.

Exemplu: Stabilesc si sanctioneaza contraventii: Legea nr. 53/2003 pentru aprobarea Codului muncii, Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, Hotararea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor etc.

Actele normative care stabilesc si sanctioneaza contraventii trebuie in mod obligatoriu sa cuprinda urmatoarele aspecte:
- descrierea faptelor ce constituie contraventii;
- sanctiunea ce urmeaza sa se aplice pentru fiecare dintre faptele sanctionate contraventional, in cazul sanctiunii cu amenda urmand a fi stabilite explicit limita minima si limita maxima a acesteia (avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune)

Important! Dispozitiile din actele normative care stabilesc si sanctioneaza contraventii, intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Este important de retinut faptul ca data intrarii in vigoare a actului normativ care prevede sanctiuni contraventionale nu coincide intotdeauna cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei si nici cu data de la care organul de control abilitat poate constata si aplica sanctiunile contraventionale cuprinse in respectivul act normativ. In acest context, va reamintim faptul ca, potrivit dispozitiilor art. 78 din Constitutia Romaniei, republicata, legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.

In cazuri urgente, se poate prevedea intrarea in vigoare intr-un termen mai scurt a dispozitiilor dintr-un act normativ care stabilesc si se sanctioneaza contraventii, dar nu mai putin de 10 zile de la data publicarii respectivului act normativ in Monitorul Oficial al Romaniei.

Exemplu 1: O lege ce stabileste sanctiuni contraventionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii, conform dispozitiilor constitutionale. Dispozitiile acestei legi, prin care sunt stabilite si sanctionate contraventii, vor intra in vigoare ulterior, in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, daca nu s-a prevazut in mod expres in continutul legii scurtarea acestui termen la cel putin 10 zile.

Exemplu 2: O lege prin care se stabilesc sanctiuni contraventionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, stipuland expres ca urmeaza a intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii. In aceasta situatie, dispozitiile legii care stabilesc si sanctioneaza contraventii vor fi aplicabile chiar la momentul intrarii in vigoare a legii respective.

• conduita interzisa sa fie descrisa detaliat in cadrul actului normativ care sanctioneaza contraventional fapta respectiva;

Conduita interzisa trebuie sa fie descrisa detaliat in cadrul actului normativ care sanctioneaza contraventional fapta respectiva, astfel incat destinatarii normei juridice sa inteleaga in mod facil actiunile de la care trebuie sa se abtina sau dimpotriva, actiunile pe care au obligatia de a le intreprinde pentru a nu intra in sfera raspunderii contaventionale.

Descrierea in actul normativ a faptei care constituie contraventie trebuie sa fie clara si sa nu lase loc unor interpretari, deductii ori altor mijloace de individualizare din partea inspectorului de munca. Deasemenea, este important ca destinatarii normei juridice sa inteleaga cu usurinta continutul textului de lege care identifica elementele determinante ale conduitei ilicite, fara a avea nevoie de cunostinte de specialitate in domeniile juridic, economic, resurse umane, etc.

Exemplu: Conduita ilicita poate consta in fapte cu caracter comisiv (primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca potrivit art. 16 alin. 1 din Codul muncii.

Stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale etc.) sau dupa caz, in fapte cu caracter omisiv (necompletarea registrului general de evidenta a salariatilor si/sau netransmiterea acestuia in format electronic la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute in cadrul Hotararii Guvernului nr. 500/2011; neindeplinirea sau indeplinirea partiala a masurilor obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite, potrivit Legii nr. 108/1999 etc.).

• fapta ilicita sa fie sa fie savarsita de catre destinatarul normelor juridice

Raspunderea contraventionala este o raspundere personala, astfel, subiectul contraventiei in relatiile de munca/sanatate si securitate in munca este dupa caz, persoana fizica sau persoana juridica care a savarsit in mod nemijlocit fapta ilicita, incalcand dispozitiile normative ce prevad sanctiuni contraventionale. Nu exista nici o situatie reglementata normativ in care o persoana sa fie chemata sa raspunda contraventional pentru fapta ilicita a altei persoane.

In anumite situatii, subiectul contraventiei este calificat, adica trebuie sa aiba o anumita calitate pentru ca fapta sa ilicita sa poata atrage raspunderea contraventionala. In domeniul relatiilor de munca, sanctiunile contraventionale pot fi savarsite preponderent de catre persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajatori, in acceptiunea Codului muncii.

In acest sens, prevederile Legii nr. 108/1999, republicata, pentru infiintarea si organizarea Inspectiei muncii, mentioneaza ca subiectul principal al raspunderii contraventionale in domeniul de activitate al acestei institutii este angajatorul, persoana fizica sau juridica.

Nu poate fi angajata raspunderea contraventionala specifica relatiilor de munca/sanatate si securitate in munca in cadrul raporturilor juridice bazate pe alte tipuri de contracte, chiar daca acestea prevad un anumit grad de subordonare a prestatorului fata de beneficiarul unei activitati.

Astfel, nu pot fi sanctionate contraventional, persoanele fizice sau juridice care beneficiaza de aportul in munca al unor unor persoane in baza unor contracte de voluntariat, contracte de societate civila, conventii civile de prestari servicii, contracte de mandat, in cadrul relatiilor bazate pe drepturi de autor, etc.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
relatii de muncaInspectia MunciiCodul muncii

Data aparitiei: 08 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce este contraventia in domeniul relatiilor de munca? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]