Activitatile independente cu caracter repetitiv. VIDEO

Legea 263/2010activitati independenteLegea 95/2006FNUASSpersoane fizice autorizate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pot fi prestate de persoane fizice autorizate?

Care sunt contributiile sociale?

O persoana are o oferta de contract de la o firma din strainatate, ea lucrand ca persoana fizica. Contractul e cu plata la ora si presupune intre 10-20 ore saptamanal, plata in functie de orele lucrate. In contract se prevede ca toate taxele ii revin persoanei angajate, angajatorul nu plateste nimic in afara de acea plata la ora.

In ce categorie se incadreaza un astfel de contract in legislatia romana, ce contributii/taxe are de platit (in afara de impozitul pe venit) si ce demersuri trebuie facute si catre ce institutii pentru a achita darile respective.

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



Raspuns: Pentru prestarea unei activitati economice independente cu caracter regulat,  repetitiv, o persoana fizica trebuie sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice.

Astfel, daca activitatea ce urmeaza sa fie prestata este o activitate independenta, persoana in cauza trebuie sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea pentru prestarea respectivei activitati, anterior inceperii activitatii.

Prestarea unui serviciu in lipsa inregistrarii in registrul comertului si a autorizarii poate fi  efectuata in mod ocazional, atunci cand raportul juridic consta intr-o obligatie de a da sau de a face ceva pana la un anumit termen fara a se specifica perioada si timpul de munca.

Or, in situatia expusa, intelegem ca urmeaza a fi prestata o activitate repetitiva si nicidecum ocazionala.

In consecinta, consideram ca persoana fizica trebuie sa solicite inregistrarea si autorizarea si sa incheie contractul de prestari servicii in calitate de persoana fizica autorizata daca activitatea ce urmeaza a fi prestata este o activitate independenta.

Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul asigurarilor sociale de stat, daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform art. 11 alin. (4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V.

Asadar, daca o persoana fizica autorizata nu realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat nu este asigurata obligatoriu in sistemul asigurarilor sociale de stat si nu are obligatia platii contributiei la acest sistem.

Totodata, o persoana fizica autorizata nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat chiar daca realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat dar beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010 sau se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V din acest act normativ.

Daca persoana fizica autorizata are obligatia sa se asigure in sistemul public de pensii, conform celor mai sus expuse, va depune declaratia individuala de asigurare la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza indiferent daca persoana fizica autorizata realizeaza sau nu si alte venituri in baza art. 257 alin. (2) lit. b) si alin. (3) din Legea 95/2006 privind sistemul asigurarilor sociale de sanatate, aceasta avand obligatia de a se asigura in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, pe baza declaratiei privind obligatiile de constituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca.

Declaratia se depune anual la casa de asigurari de sanatate aleasa in mod liber, pana la primul termen de plata, pentru anul fiscal in curs.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 263/2010activitati independenteLegea 95/2006FNUASSpersoane fizice autorizate

Data aparitiei: 07 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Activitatile independente cu caracter repetitiv. VIDEO Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]