Probleme intampinate de angajator la eliberarea unei adeverinte de vechime

Codul munciicarnetul de muncaadeverinta de vechimevechimea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam situatia unui salariat care a fost angajat in anul 2006 si care a incetat activitatea anul acesta. Astfel, i-au fost eliberate doua adeverinte, una pana la 31.12.2010 certificata de ITM si una incepand cu 01.01.2011 eliberata de societate. Este insa corect sa fie eliberata doar adeverinta din partea angajatorului?

Raspuns:

In speta nu se mentioneaza daca pentru perioada anterioara datei de 01.01.2011 salariatului i s-au inregistrat in carnetul de munca mentiunile corespunzatoare muncii prestate la acest angajator, astfel incat facem urmatoarele precizari:

Conform dispozitiilor art. 296 alin. (1)  din Codul muncii , cu modificarile È™i completarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

Pana la 31.12.2010 adeverintele de vechime eliberate de angajatori si certificate de inspectoratul teritorial de munca au substituit evidenta activitatii pentru salariatii carora nu li s-au intocmit carnete de munca, inregistrarile din aceste adeverinte certificate producand aceleasi efecte juridice ca si cele din cuprinsul carnetelor de munca.

Astfel, salariatii angajatorilor care nu aveau carnete de munca intocmite primeau adeverinte certificate de ITM pentru perioada cuprinsa intre data incadrarii in munca si data de 01.01.2011 cand Decretul 92/1976 privind carnetul de munca a fost abrogat. Totodata, si salariatii care lucrau in cumul de functii primeau astfel de adeverinte pentru contractul de munca neinregistrat in carnetul de munca. Pentru perioada ulterioara abrogarii Decretului 92/1976 inregistrarile nu s-au mai efectuat in carnetele de munca si nici nu au mai fost emise adeverinte care sa fie certificate de ITM.

Astfel, pentru situatia in care salariatul nu a avut carnet de munca sau a lucrat in cumul conform mentiunilor anterioare apreciem ca poate sa primeasca de la angajator doua adeverinte: o adeverinta certificata de ITM pentru perioada incepand cu data angajarii si pana la data de 01.01.2011 si o adeverinta emisa de angajator incepand cu data de 01.01.2011 pana la data incetarii CIM in temeiul art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat, care prevede ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad obligatia angajatorului de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Pentru situatia in care salariatul are inregistrarile corespunzatoare in carnetul de munca pana la data de 31.12.2010, in lipsa stabilirii prin act normativ a unui model tip al adeverintei, apreciem ca se elibereaza o adeverinta al carui continut se stabileste de angajator tinand cont de solicitarea salariatului.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicarnetul de muncaadeverinta de vechimevechimea in munca

Data aparitiei: 04 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Probleme intampinate de angajator la eliberarea unei adeverinte de vechime Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]