Impunerea veniturilor realizate din cesiunea partilor sociale de catre persoanele juridice straine

impunere venituricesiune parti socialecodul fiscalbeneficiar venitretinere impozit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Impozitarea operatiunilor de cesiune a actiunilor/partilor sociale este stabilita de art. 13 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, care enumera in calitate de contribuabili persoanele juridice straine care realizeaza venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.

De asemenea, art. 14 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal mentioneaza in sfera de cuprindere a impozitului profitul impozabil aferent vanzarii/cesionarii titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana de catre persoane juridice straine.

Mai mult, art. 115 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal precizeaza in mod expres aplicarea Titlului III - Impozitul pe profit asupra veniturilor persoanelor juridice straine obtinute din transferul titlurilor de participare detinute intr-o persoana juridica romana.

Astfel, persoana juridica straina care obtine venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a plati impozit pe profit si de a depune declaratii de impozit pe profit. Aceste obligatii de plata si declarare revin, potrivit pct. 892 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoanei juridice romane sau sediului permanent din Romania al persoanei juridice straine, in numele persoanei juridice straine care realizeaza veniturile.

Desigur ca aceste operatiuni pot fi facute si de catre un reprezentant fiscal in numele persoanei juridice obligate, situatie in care nu ar mai exista obligatia de retinere la sursa a impozitului. Aceasta circumstanta insa este insuficient normata in actele normative in vigoare.

Concret, potrivit art. 30 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana juridica romana sau persoana
juridica straina cu sediul permanent in Romania, care plateste venituri din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, catre o persoana juridica straina, are obligatia de a retine impozitul calculat din veniturile platite si de a vira impozitul retinut la bugetul de stat.

Suplimentar, platitorii de venituri au si obligatia, potrivit art. 119 din Codul fiscal, sa depuna o declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul.

Regulile de determinare a profitului impozabil sunt prevazute la pct. 47 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, profitul impozabil se determina ca diferenta intre valoarea obtinuta in urma vanzarii si valoarea nominala in cazul primei vanzari sau costul de achizitie ori valoarea fiscala definita potrivit art. 27 din Codul fiscal.

Asadar, daca titlurile de participare nu au facut obiectul unei tranzactii anterioare, determinarea profitului impozabil se va efectua pe baza diferentei dintre pretul la care are loc cesiunea si valoarea nominala a titlurilor de participare.

In cazul in care titlurile au facut obiectul unei tranzactii exprimate in moneda straina se vor utiliza regulile prevazute la art. 9 alin. (3) privind conversia in lei a sumelor respective:

a) in cazul unei persoane care desfasoara o activitate intr-un stat strain si isi tine contabilitatea acestei activitati in moneda statului strain, profitul impozabil sau venitul net din activitati independente si impozitul platit statului strain se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada careia ii este aferent profitul impozabil sau venitul net;
b) in oricare alt caz, sumele se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se platesc sumele respective ori la alta data prevazuta in norme.

Beneficiarul venitului trebuie sa prezinte documentul din care sa rezulte valoarea tranzactiei anterioare, in caz contrar impozitul se va determina pe baza valorii nominale. Teoretic, contractul de cesiune trebuie sa se regaseasca printre inscrisurile aflate la Registrul comertului, insa este posibil ca pretul tranzactiei sa nu se regaseasca in cuprinsul acestuia, ci intr-un alt document.

Raspunderea persoanei juridice care face determinarea si retinerea impozitului se rezuma la documentele publice, pentru diferenta raspunderea revenind beneficiarului de venit. Plata impozitului retinut se efectueaza, potrivit art. 34 alin. (3), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

In cazul in care impozitul nu ar fi retinut de la cedent de catre cesionarul persoana juridica roman a sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania, cheltuiala cu impozitul este nedeductibila, potrivit art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impunere venituricesiune parti socialecodul fiscalbeneficiar venitretinere impozit

Data aparitiei: 03 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Impunerea veniturilor realizate din cesiunea partilor sociale de catre persoanele juridice straine Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]