Contractul de mandat se inregistreza in Revisal?

contract de mandatcodul munciirevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit dispozitiilor art. 137^1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, astfel cum a fost introdus prin Legea nr. 441/2006, pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Prin O.U.G. nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente a fost modificat art. 152 din Legea nr. 31/1990. In urma acestei modificari, art. 152 alin. (1) prevede ca: Directorii sunt raspunzatori pentru neindeplinirea indatoririlor lor. Prevederile art. 137 1 alin. (3), ale art. 144 1, 144 3, 144 4, 150 si ale art. 153 12 alin. (4) se aplica directorilor in aceleasi conditii ca si administratorilor.

Prin urmare, in cazul in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii (adica dintre salariatii angajati pe o functie ce nu presupunea indeplinirea mandatului de director, de exemplu inginer) contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului de director.
Art. V din O.U.G nr.  82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente, prevede ca prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractele de munca ale administratorilor/directorilor, incheiate pentru indeplinirea mandatului de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, inceteaza de drept la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta sau, in cazul in care mandatul a fost acceptat ulterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante, de la data acceptarii mandatului.

Astfel, in cazul persoanelor care aveau contract de munca pentru functia de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a O.U.G. nr.  82/2007, contractul a incetat de drept la data intrarii in vigoare a acestei ordonante, si anume la date de 29 iunie 2007.

Daca insa dupa intrarea in vigoare a O.U.G nr. 82/2007 a fost incheiat contractul individual de munca pentru indeplinirea mandatului de director/administrator, contractul inceteaza de drept la data acceptarii mandatului.
Dupa intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 82/2007 nu se mai putea incheia un contract individual de munca pentru exercitarea functiei administrator/director.

Conform art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general iar potrivit alin. (5) al aceluiasi articol, in intelesul prezentei legi, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1).Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.

Asadar, interdictia de a incheia un contract individual de munca cu societatea se aplica directorilor carora le-au fost delegate atributii de conducere conform art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990. Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor Legii 31/1990 cu privire la directorii societatii pe actiuni inclusiv de la interdictia de a incheia cu societatea un contract individual de munca.

Functia de director general se excercita in baza unui contract individual de munca la acele forme de societate unde legea nu interzice incheierea unui contract individual de munca cu societatea pentru exercitarea functiei de director general asa cum este cazul societatii cu raspundere limitata.
In acest sens, art. 197 alin. (4) din Legea 31/1990 republicata stabileste ca, dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe acţiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare.

In concluzie, in situatiile in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul lor de munca se suspenda pe perioada mandatului, urmand ca la incetarea madatului, contractul individual de munca sa isi reia cursul in sensul ca administratorul/directorul isi reia functia detinuta anterior acceptarii mandatului de administrator/director intr-un SA.
Cu privire la inregistrarea contractului de mandat, prevederile HG 500/2011 sunt aplicabile numai salariatilor.

Potrivit dispozitiilor H.G. nr. 500/2011 aceasta stabileste metodologia de intocmire si completare a registrului general de evidenta a salariatilor.
Astfel, incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, numai prin incheierea unui contract individual de munca.
Pe cale de consecinta, contractul de mandat nu se inregistreaza in Revisal.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de mandatcodul munciirevisal

Data aparitiei: 25 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul de mandat se inregistreza in Revisal? Nota: 3.3 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]