Reglementari speciale privind echipamentul de lucru

Legea 90/1996echipamentul individualechipamentul de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Care este legislatia actuala in vigoare referitoare la echipamentul de lucru? Angajatorul poate solicita la plecarea din unitate a unui salariat, valoarea neamortizata a echipamentului utilizat?

Raspuns: La data intrarii in vigoare a Legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca s-a abrogat Legea protectiei muncii 90/1996.

Legea 90/1996 in forma initiala prevedea in art. 14:
(1) In sensul prezentei legi, echipamentul individual de lucru reprezinta mijloacele pe care persoanele juridice si fizice le acorda unui salariat in vederea utilizarii lor in timpul procesului de munca pentru a le proteja imbracamintea si incaltamintea.
(2) Echipamentul individual de lucru se acorda de catre persoanele juridice in conditiile negociate prin contractele colective de munca.
(3) Cheltuielile necesare achizitionarii echipamentului individual de lucru sunt suportate, in proportie de 50%, de catre persoana juridica, din costurile de productie sau din sumele prevazute cu aceasta destinatie in buget, pentru unitatile finantate de la bugetul de stat, respectiv din bugetele locale, iar diferenta se suporta de catre beneficiari.

Prin Legea 177/2000 a fost modificat alin. (3) al art. 14 din Legea 90/1996 in sensul: Cheltuielile necesare pentru achizitionarea echipamentului individual de lucru sunt suportate in proportie de 50% de la capitolul Alte cheltuieli de exploatare ale persoanelor juridice sau din sumele prevazute cu aceasta destinatie in buget pentru unitatile finantate de la bugetul de stat, respectiv din bugetele locale, iar diferenta se suporta de catre beneficiari.

Ulterior, prin Legea 194/2005 s-a introdus la art. 13 din lege un alineat nou, 1 indice 1, cu urmatorul cuprins:
Echipamentul individual de protectie, definit potrivit alin. (1), exclude:
a) imbracamintea de lucru ÅŸi uniformele obiÅŸnuite care nu sunt proiectate in mod specific pentru a proteja securitatea ÅŸi sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta ÅŸi salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie sau de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau descurajare;
g) dispozitivele portabile pentru detectarea ÅŸi semnalizarea riscurilor ÅŸi factorilor nocivi.

Asadar, conform vechii reglementari, echipamentul individual de lucru (imbracamintea de lucru) se acorda de catre persoanele juridice in conditiile negociate prin contractele colective de munca.

Actuala reglementare in domeniu, respectiv Legea 319/2006, nu a preluat aceste dispozitii legale si nici nu a reglementat echipamentul de lucru.
Observam insa ca in momentul in care reglementeaza accidentele de munca legiuitorul face trimitere, alaturi de echipamentul individual de protectie, la orice alt echipament pus la dispozitie de angajator. Astfel, potrivit art. 30 alin. (1) lit. j) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de munca accidentul suferit inainte sau dupa incetarea lucrului, daca victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de munca, utilajul ori materialele, daca schimba imbracamintea personala, echipamentul individual de protectie sau orice alt echipament pus la dispozitie de angajator, daca se afla in baie ori in spalator sau daca se deplasa de la locul de munca la iesirea din intreprindere sau unitate si invers.

Acest echipament la care face trimitere legea apreciem ca poate fi si echipamentul de lucru, dar si alte echipamente astfel cum acestea sunt prevazute in art. 3 alin. (2) din HG 1048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca.

Astfel, art. 3 alin. (1) din HG 1048/2006 prevede ca in sensul prezentei hotarâri, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Alin. (2) mentioneaza ca sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.

In concluzie, la acest moment nu exista un act normativ special care sa reglementeze echipamentul de lucru.
In ceea ce priveste a doua intrebarea, apreciem ca angajatorul poate solicita la plecarea din unitate a salariatului valoarea neamortizata a echipamentului utilizat daca aceasta obligatie de plata in sarcina salariatului rezulta de exemplu din dispozitiile unui contract colectiv de munca aplicabil (in vigoare).


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 90/1996echipamentul individualechipamentul de lucru

Data aparitiei: 25 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reglementari speciale privind echipamentul de lucru Nota: 3.61 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]