Jurnalul Doamnei de la HR: Tinere, ai grija ce iti doresti...

Jurnalul Doamnei de la HRcompetentetineri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrurile au revenit la cursul lor normal. Am trecut cu bine peste masa imbelsugata de sarbatori si acum suntem in perioada de mobilizare.

Cu aceste ganduri am programat noile intalniri si discutii. Poate veti zice ca sunt chiar melancolica, insa din nou m-am intalnit cu generatia tanara. Nu va temeti, am numeroase aprecieri pentru tinerii ce ne inconjoara. Ce e drept, am si puncte pe care ma astept sa le imbunatateasca. E pacat totusi ca oamenii iau noi abilitati la un nivel deosebit, insa unele din cele de la generatiile anterioare le pierd...

Caz concret: in cadrul unei discutii din aceste zile cu o persoana ce lucreaza part-time, am atins subiectul dezvoltarii in companie. Pe langa o fluiditate a exprimarii foarte buna, am fost trista sa constat ca, de fapt, persoana nu stia ce vroia. Dupa ce cunosti o companie, poti intr-o anumita masura sa vezi cu ce departamente sau specializari ai rezona. Aici, insa, lucrurile erau incetosate.

Am stat pas cu pas si m-am gandit la ce se intampla practic in aceste discutii. Angajatul nu stie foarte clar ce vrea. Angajatorul stie unde ar vrea sa fie acel om sau intuieste mai bine unde s-ar potrivi, fie prin abilitati, fie prin potential de dezvoltare.

In toata situatia este ironic faptul ca, desi tinerii nu stiu ce vor mai departe, nu sunt nici dispusi sa lase ceea ce fac acum. Pe langa teama de schimbare, atat de bine intalnita la oameni, apare si teama de a lasa in urma un lucru. Parca oamenii au tendinta de a se lega tot mai mult de ceva. Merge bine? Iti place ceea ce faci? Daca nu esti sigur, poate e bine sa schimbi proiectul pe care activezi sau departamentul.

”Dar daca nu am testat suficient? Daca ar putea sa imi placa? Daca e domeniul meu, dar nu am fost o persoana suficient de deschisa?” - asa suna cateva din intrebarile ce sunt in mintea tanarului intrebat pe ce anume ar vrea sa se dezvolte intr-o companie.

Asa vad incetisor cum ajung tot mai mult tineri implicati intr-un anume numar de proiecte si sarcini atat de diverse incat trecerea de la un lucru la altul se face destul de greu. In cazul nostru, cum sa imparti orele zilnice pentru part-time intre doua arii complet diferite... poate chiar trei uneori (da, nevoia de descoperire ramane destul de bine dezvoltata in continuare).

Pas cu pas, oameni ce cauta directie par sa raman tot mai incurcati de rascrucile pe care le intalnesc pe drumul lor. Dupa ce au gasit o companie cu care se potrivesc, deja sansele din interiorul acesteia devin nenumarate. Si asa din dorinta de a face prea multe si, poate, din nesiguranta, ajunge persoana aceasta sa alerge din stanga in dreapta fara a simti ca realizeaza ceva concret. E normal? Asa resimteau si generatiile mai vechi?

Poate ca inainte nu erau atat de multe alegeri, poate ca lucrul, facultatea si domeniul in care lucrai te faceau sa mergi pe o cale mai ingusta. Acum se tot spune ca nu conteaza ce ai studiat, ce ai mai lucrat caci te poti reprofila. Poate ca da, poate ca nu. Depinde de la caz la caz si de la la un domeniu la altul. Intr-adevar, e importanta coerenta in traseul pe care il parcurge cariera fiecarui om.

Iata ca asa, din discutie in discutie, am ajuns la o veche concluzie: tinerii nu stiu ce vor. De multe ori, acest lucru este valabil pentru oameni de orice varsta. Si totusi, uneori auzim raspunsul: “Da, stiu ce vreau: diversitate”. Daca acest cuvant ar arata ceva concret, poate ca as lua acel “da” de bun, insa aici cred ca aceasta diversitate are uneori tendinta de a sabota tinerii.

Toti acesti ani de experienta m-au adus pana la urma la concluzia ca daca oamenii nu stiu ce isi doresc, pot alerga debusolati dintr-o parte in alta, dintr-un domeniu in altul. Iar cand cred ca stiu ce doresc... Ei bine, atunci ar trebui sa se asigure ca intr-adevar aceasta este dorinta lor. Stisi cum se spune: “Ai grija ce-ti doresti...”.

Sper ca am reusit sa ridic cateva intrebari importante astazi pentru voi. Cum faceti tinerii sa aiba mai clara propria dezvoltare? In speranta unor sugestii cat mai creative, va urez o saptamana luminoasa.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Jurnalul Doamnei de la HRcompetentetineri

Data aparitiei: 23 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Jurnalul Doamnei de la HR: Tinere, ai grija ce iti doresti... Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]