Masuri pentru redresarea pietei muncii la nivelul Uniunii Europene

Comisia europeanapiata munciiocuparea fortei de muncaangajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Comisia Europeana a prezentat un pachet de masuri concrete pentru impulsionarea crearii de locuri de munca. Propunerea se concentreaza asupra cererii de noi locuri de munca si stabileste modalitati prin care statele membre sa incurajeze angajarea de lucratori prin reducerea impozitarii veniturilor salariale sau printr-o mai buna sprijinire a intreprinderilor nou infiintate. De asemenea, aceasta identifica domeniile cu cel mai mare potential de creare de locuri de munca pentru viitor: economia ecologica, serviciile de sanatate si TIC.

Presedintele Barroso a declarat: "Europa are nevoie de o strategie de creare de locuri de munca ca raspuns la ratele inacceptabile ale somajului cu care se confrunta. UE are un urias potential neutilizat in ce priveste incurajarea pietei in aceasta directie. impreuna, sectoarele economiei ecologice, al sanatatii si al noilor tehnologii vor genera, in anii care vin, peste 20 de milioane de locuri de munca noi. Statele membru trebuie sa profite de aceste posibilitati, mobilizand resursele existente si stimuland piata interna a muncii, in stransa colaborare cu partenerii sociali. Putem realiza toate acestea, impreuna".

Continutul pachetului privind ocuparea fortei de munca

1. Pachetul privind ocuparea fortei de munca indeamna statele membre sa-si consolideze politicile nationale de ocupare a fortei de munca. Acesta cuprinde in special propuneri pentru statele membre privind:

-    instituirea conditiilor adecvate pentru crearea de locuri de munca si pentru stimularea cererii in domeniu, cum ar fi subventiile pentru angajarile care presupun crearea de noi locuri de munca, o reorientare fiscala (neutra din punct de vedere bugetar) dinspre impozitarea veniturilor salariale inspre taxele de mediu sau sustinerea activitatilor independente;
-    exploatarea principalelor domenii cu potential important de creare de locuri de munca pentru viitor, precum economia ecologica, in cadrul careia s-ar putea crea 20 de milioane de locuri de munca pana in 2020, includerea locurilor de munca ecologice in planurile nationale privind locurile de munca, precum si consolidarea competentelor ecologice;
-    imbunatatirea planificarii si prognozelor privind forta de munca in domeniul sanatatii, pentru a corela mai bine cererea si oferta de specialisti si, in acelasi timp, pentru a le oferi acestora perspective de locuri de munca pe termen lung si pentru a stimula schimburile privind strategii inovatoare si eficiente de recrutare si retinere a lucratorilor din domeniul sanatatii. Comisia lanseaza, de asemenea, o consultare privind posibilitatile de angajare in domeniul serviciilor destinate persoanelor si gospodariilor;
-    sustinerea cresterii numerice a fortei de munca inalt calificate in domeniul TIC si promovarea competentelor digitale ale ansamblului fortei de munca.

2. Comunicarea stabileste, de asemenea, domeniile-cheie care necesita o reforma, astfel incat pietele muncii sa devina mai dinamice si mai incluzive si, astfel, mai rezistente la schimbarile economice. Aceste propuneri includ:

-    desprinderea de invataminte in urma crizei, precum stimularea flexibilitatii interne pentru a reduce nesiguranta locurilor de munca si costurile fiscale;
-    stabilirea unor salarii decente si care sa poata fi sustinute pe termen lung si evitarea capcanei salariilor scazute;
-    asigurarea utilizarii unor acorduri contractuale corespunzatoare pentru a impiedica folosirea excesiva a altor contracte decat cele standard. Comisia subliniaza, de asemenea, necesitatea de a oferi sanse tinerilor, precum si de a dezvolta invatarea pe tot parcursul vietii, care este esentiala pentru siguranta locurilor de munca si pentru productivitate;
-    cu 4 milioane de locuri de munca inca vacante in intreaga UE, "pachetul privind ocuparea fortei de munca" indeamna la mai multe investitii in competente, pentru a oferi solutii la discrepantele dintre cererea si oferta de competente pe pietele fortei de munca din Europa, precum si o mai buna anticipare a competentelor necesare. Pachetul propune instrumente specifice pentru a imbunatati recunoasterea competentelor si a calificarilor si a stimula colaborarea dintre lumea educatiei si cea a muncii.

3. "Pachetul privind ocuparea fortei de munca" urmareste, de asemenea, crearea unei adevarate piete europene a muncii:

-    pentru imbunatatirea mobilitatii lucratorilor, Comisia vizeaza inlaturarea obstacolelor juridice si practice din calea liberei circulatii a lucratorilor, de exemplu prin imbunatatirea transferabilitatii drepturilor de pensie, a tratamentului fiscal al lucratorilor transfrontalieri sau a nivelului de constientizare a drepturilor si obligatiilor. Ea le solicita statelor membre sa permita exportarea prestatiilor de somaj pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca intr-o alta tara (pentru o perioada de pana la 6 luni). De asemenea, Comisia cere guvernelor nationale sa elimine restrictiile privind accesul pe piata fortei de munca pentru lucratorii din Bulgaria si Romania si sa permita resortisantilor din alte state membre sa aiba acces la locurile de munca din sectorul public;
-    pentru imbunatatirea corelarii dintre locurile de munca si persoanele aflate in cautarea acestora, pachetul propune transformarea portalului EURES dedicat celor care cauta un loc de munca intr-un adevarat instrument european de plasament si recrutare si prevede (incepand cu 2013) crearea unor aplicatii online inovatoare, care sa le ofere instantaneu utilizatorilor o harta europeana clara a ofertelor europene de locuri de munca.

4. Pachetul privind ocuparea fortei de munca pregateste terenul pentru o mai buna coordonare si monitorizare a politicilor de ocupare a fortei de munca la nivelul UE, in conformitate cu principiile UE de guvernanta economica. Din 2013, ca parte a semestrului european, Comisia intentioneaza sa introduca o "tabela de marcaj" pentru a pastra evidenta progresului statelor membre in procesul de punere in aplicare a planurilor nationale privind locurile de munca. Pentru sporirea implicarii UE si a partenerilor sociali nationali in elaborarea politicilor de ocupare a fortei de munca, Comisia a prezentat planuri de schimburi de opinii si de monitorizare a evolutiilor salariale la nivelul UE. in sfarsit, pachetul subliniaza importanta legaturii dintre politicile si instrumentele financiare ale UE (precum Fondul social european) in sustinerea prioritatilor si a reformelor tarilor in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca.

Acest pachet de masuri va fi discutat in cadrul unei conferinte la nivel inalt privind ocuparea fortei de munca, ce va avea loc la 6-7 septembrie.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Comisia europeanapiata munciiocuparea fortei de muncaangajare

Data aparitiei: 19 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masuri pentru redresarea pietei muncii la nivelul Uniunii Europene Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]