Prestarea activitatilor specifice unei functii vacante. VIDEO

functie vacantacodul munciiprestare activitati specifice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inexistenta unui motiv care sa justifice neplicarea regulilor cumulului de functii

Un salariat angajat in functia de sef serviciu exercita temporar si o alta functie de sef serviciu (in aceeasi societate dar cu atributii diferite) devenita vacanta, pana la ocuparea acesteia, in baza unei decizii a angajatorului emisa in temeiul CCM aplicabil la nivelul societatii si anterioara Legii nr.40/2011.

Clauza din CCM la nivelul societatii are urmatorul enunt: porurile ce se acorda in conditiile prezentului contract colectiv de munca sunt: .............- pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% aplicat la salariul de baza al functiei inlocuite; acest spor se acorda doar cu dispozitia scrisa a conducerii societatii.

Dupa modificarea Codului muncii prin Legea 40/2011 (art. 35), in cazul prezentat, se mai poate mentine sporul acordat salariatului in baza deciziei angajatorului, pentru functia indeplinita temporar, pana la ocuparea acesteia?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro




Raspuns: Daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator. In conformitate cu art. 35 din Codul muncii , republicat, potrivit caruia, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Asadar, fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si primirea unui salariu pentru exercitarea atributiilor functiei respective.
In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii, salariatul poate incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.

Astfel, salariatul va beneficia de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile cumulate.

Observam ca dispozitiile din CCM la nivel de unitate se refera la acordarea unui spor pentru o functie inlocuita.

Un exemplu care s-ar putea retine in practica pentru acordarea unuri spor: un salariat X al unitatii preia atributiile unei alte functii al carui titular Y este inlocuit temporar de salariatul X datorita faptului ca salariatul Y se afla in imposibilitatea sa isi desfasoare activitatea specifica o anumita perioada de timp, fara ca CIM al acestuia din urma sa fie suspendat astfel incat sa poate fi angajat pe functia detinuta de Y o persoana cu CIM pe durata determinata.

De exemplu salariatul Y este in concediu de odihna, situatie in care CIM al salariatului Y nu se suspenda, prin urmare nu poate fi angajata pe functia salariatului Y o alta persoana cu un CIM pe durata determinata in temeiul art. 83 lit. a) din Codul muncii , republicat, insa este necesar ca sarcinile pe care le are salariatul Y sa fie in continuare executate, neputand suporta o amanare pe perioada cat salariatul Y se afla in concediu de odihna.

In situatia in care la nivelul angajatorului exista un post vacant si este necesara prestarea acelor activitati specifice respectivei functii, apreciez ca acesta se va face prin incheierea unui contract individual de munca pe acea functie.  In situatia in care nu exista incompatibilitati pentru cumulul celor de functii, salariatul din speta prezentata va putea incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.

In concluzie, in speta apreciez ca nu exista un motiv intemeiat care sa poata justifica indepartarea de la aplicare a regulilor prevazute de art. 35 din Codul muncii , republicat, care stabilesc incheierea mai multor CIM in caz de cumul de functii, situatie in care salariatul va primi salariul corespunzator fiecarei functii.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
functie vacantacodul munciiprestare activitati specifice

Data aparitiei: 11 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prestarea activitatilor specifice unei functii vacante. VIDEO Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]