Data la care intra in vigoare organigrama in cazul concedierii

codul munciiconcediereorganigrama
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Conform art. 65 alin. (1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Masura desfiintarii postului este luata de organul de conducere al societatii in competenta caruia, potrivit actului constitutiv al societatii, intra aceasta atributie. Dupa luarea masurii de desfiintare a postului, angajatorul trebuie sa acorde salariatului un preaviz de minimum 20 de zile lucratoare, iar pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Aceasta inseamna ca, pe durata preavizului, salariatul continua sa presteze activitate, iar angajatorul are obligatia sa il remunereze.

De aceea, consideram ca noua organigrama intra in vigoare de la data expirarii termenului de preaviz.

Prin urmare, apreciem ca hotararea desfiintarii postului va fi luata anterior emiterii adreselor de preaviz, insa noua organigrama va intra in vigoare la expirarea perioadei de preaviz, adica la momentul la care postul inceteaza sa mai existe.

Esential in cazul concedierii prevazute la art. 65 alin. (1) din Codul muncii este sa fi avut loc o desfiintare a postului ocupat de salariat, pentru o cauza reala si serioasa, in sensul ca locul de munca nu se mai regaseste in structura organizatorica a angajatorului, fiind realmente suprimat, iar nu reorganizat sau infiintat sub alta denumire, eventual ocupat de o alta persoana concomitent concedierii vechiului salariat ori, ulterior, intr-un timp fata de care se poate presupune ca postul nu a fost real desfiintat, ci s-a urmarit numai indepartarea anumitor angajati.

Stabilind conditiile in care poate fi efectuata concedierea, Codul muncii nu contine reglementari cu privire la organigrama si implicit cu privire la termenul la care aceasta trebuie aprobata. In practica, instantele de judecata, in dovedirea suprimarii postului din structura angajatorului, solicita organigrama anterioara si ulterioara concedierii.

Asupra legalitatii deciziilor de concediere se va pronunta instanta de judecata, in cazul in care salariatii vor contesta deciziile de concediere, tinand cont de toate imprejurarile cauzei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiconcediereorganigrama

Data aparitiei: 09 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Data la care intra in vigoare organigrama in cazul concedierii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]