La adapost de accidente la locul de munca: Evaluarea riscurilor

evaluarea riscurilorinstrumente evaluare riscuriSSMlucratoririscuri loc de muncaDirectiva cadru 89/391
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Evaluarea riscurilor este esentiala pentru abordarea europeana privind prevenirea sanatatii si a securitatii in munca. Exista motive intemeiate pentru aceasta. Daca procesul de evaluare a riscurilor - inceputul abordarii gestionarii sanatatii si a securitatii - nu se realizeaza in mod corespunzator sau deloc, este putin probabil sa se identifice sau sa se implementeze masurile necesare de prevenire.

In fiecare an, milioane de oameni din UE sufera vatamari la locul de munca sau sanatatea acestora este grav afectata la locul de munca. Din acest motiv evaluarea riscurilor este atat de importanta, aceasta reprezentand calea spre locuri de munca sigure si sanatoase. Evaluarea riscurilor este un proces dinamic care permite intreprinderilor si organizatiilor sa implementeze o politica proactiva de gestionare a riscurilor la locul de munca.

De aceea, este important ca toate tipurile si dimensiunile de intreprinderi sa efectueze evaluari regulate ale riscurilor. O evaluare corecta a riscurilor cuprinde, printre altele, asigurarea ca toate riscurile relevante sunt avute in vedere (nu numai cele imediate sau evidente), verificarea eficientei masurilor de securitate adoptate, inregistrarea rezultatelor evaluarii si revizuirea evaluarii in mod regulat pentru a o actualiza in permanenta.
 
Cea mai importanta lege europeana relevanta pentru evaluarea riscurilor este Directiva cadru 89/391. Aceasta directiva a fost transpusa in legislatia nationala. insa statele membre au dreptul de a introduce dispozitii mai stricte pentru a-si proteja lucratorii (din acest motiv trebuie sa verificati legislatia specifica privind evaluarea riscurilor din  tara dumneavoastra).

Instrumente de evaluare a riscurilor

Exista multe instrumente si metodologii de evaluare a riscurilor disponibile, care ajuta intreprinderile si organizatiile sa-si evalueze riscurile. Alegerea metodei va depinde de conditiile de la locul de munca, spre exemplu, numarul lucratorilor, felul muncii, al activitatilor si al echipamentelor, caracteristicile specifice ale locului de munca si orice riscuri specifice.

Cele mai raspandite instrumente de evaluare a riscurilor sunt listele de verificare, care reprezinta un instrument util in identificarea pericolelor. Printre alte tipuri de instrumente de evaluare a riscurilor se numara: ghidurile, documentele de orientare, manualele, brosurile, chestionarele si "instrumentele interactive" (program interactiv gratuit, inclusiv aplicatii care pot fi descarcate si care sunt, de regula, adaptate pe sectoare).
Aceste instrumente pot fi generice sau specifice, pe ramuri de activitate/riscuri.

Agentia a dezvoltat o baza de date cu instrumente de evaluare a riscurilor cu instrumente din toata Europa. Aceste instrumente sunt gratuite si accesibile on-line. Baza de date este actualizata in mod regulat cu instrumente noi.


Sursa: Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluarea riscurilorinstrumente evaluare riscuriSSMlucratoririscuri loc de muncaDirectiva cadru 89/391

Data aparitiei: 09 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

La adapost de accidente la locul de munca: Evaluarea riscurilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]